Gasthof Het Sweert

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gasthof Het Sweert

• is aangeduid als beschermd monument Gasthof Het Sweert

Beschrijving

Reeds vermeld in 1426. Oorspronkelijk een gasthof of herberg met aanhorigheden; vanaf 1713 tot heden in gebruik als apotheek. In 1659 (jaartal op de bovenverdieping) werd het gebouw grondig hersteld en kreeg het zijn huidige uitzicht. Restauratie in 1923, met aanpassing der benedenverdieping aan de Kapelstraat. Belangrijk voorbeeld van Maasstijl met behouden bovengedeelte in stijl- en regelwerk.

Imposant hoekhuis, vijf + vijf traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de Grote Markt, leien) voorzien van drie afgewolfde dakkapellen en afgewerkt met een zware houten kroonlijst op uitgesneden modillons. De onderbouw is van baksteen op een beschilderde, hardstenen plint; vensterregister van kalksteen; kruiskozijnen met beluikt benedengedeelte (glas in lood). Rechthoekige deur in een geblokte kalkstenen omlijsting, bekroond met een bolkozijn als bovenlicht. Het vensterregister der tweede bouwlaag is van hout: houten kruiskozijnen met beluikt benedengedeelte (glas in lood). De derde bouwlaag is in overstek, op houten consoles, en bezit een zeer rijke vakwerkstructuur met lemen vullingen: zes ankerbalken en zes regels, de vakken opgevuld met Sint-Andrieskruisen. Vier houten kruiskozijnen, zoals op de tweede bouwlaag, gekoppeld aan de derde en de vijfde ankerbalk.

De zijgevel heeft een aangepaste benedenverdieping van hardsteen met imitatiebanden. De tweede bouwlaag is hier eveneens van stijl- en regelwerk; twee gekoppelde houten bolkozijnen en drie aangepaste vensters. Overkragend gedeelte op uitgesneden consoles; houten kruiskozijnen.

Op de hoek (tweede bouwlaag), embleem: een maskerkop met opengesperde muil, waaruit een gehandschoende arm tevoorschijn komt met een omhooggehouden zwaard.

• DE DIJN C.G., Monumentenroutes 1975 (Kunst en Oudheden in Limburg), Hasselt, 1975, p. 65.
  • DUSAR, Limburgs Kunstbezit, Hasselt, 1970, p. 119.
  • MELCHIOR J., Geschiedenis en beschrijving van Hasselt, (Familiearchieven nr. 2062, Rijksarchief Hasselt, p. 50-51).
  • MONMARCHE M., Toute la Belgique, 1929, p. 442.
  • VANDERSTRAETEN C., Het "Sweert" en zijn bewoners (Verzamelde Opstellen, uitgegeven door de geschied- en oudheidkundige kring van Hasselt, 9, 1933, p. 87-98).