erfgoedobject

Sint-Bernarduskapel

bouwkundig element
ID
2215
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/2215

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als beschermd monument Sint-Bernarduskapel
    Deze bescherming is geldig sinds 20-01-1998

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Bernarduskapel
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

Beschrijving

Gelegen naast de toegang van het Hof van Coolhem; flankerende lindebomen.

Rechthoekige kapel onder pannen zadeldak, naar het patroon van de tweede helft van de 18de eeuw opgericht in 1828 na de afbraak van het Sint-Bernardusklooster, mogelijk met hergebruikt materiaal. Beraapte lijst- en puntgevels met gepikte plint en spitsboogvenstertjes, achtergevel met rondboogluikje. Spiegelboogdeur in arduinen omlijsting met gepolychromeerd Onze-Lieve-Vrouwebeeldje in bekronend nisje.

Bepleisterd en beschilderd interieur met houten gemarmerd altaar met in rondboognis een beeld van Sint-Bernardus, ter vervanging van het oorspronkelijk beeld van albast (gestolen in 1973).


Bron     : De Sadeleer S., Kennes H., Plomteux G. & Steyaert R. 1995: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Mechelen, Kanton Puurs, Klein Brabant, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 13N3, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Steyaert, Rita
Datum  : 1995


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Sint-Bernarduskapel [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/2215 (Geraadpleegd op 14-04-2021)