is aangeduid als beschermd monument Pastorie Onze-Lieve-Vrouwparochie
Deze bescherming is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie van de Onze-Lieve-Vrouwparochie
Deze vaststelling is geldig sinds
is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Pastorie Onze-Lieve-Vrouwparochie met omgeving
Deze bescherming is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie
Deze vaststelling was geldig van tot
Van de oude 17de-eeuwse pastorie, blijft alleen de ingangspoort met duifhuis bewaard. De huidige pastorie, in classicistische stijl, werd opgetrokken in 1783 naar ontwerp van Mathias Soiron en was afhankelijk van de abdij van Averbode. Het geheel is omgeven door een thans droge gracht.
Vierkante inrijpoort met duifhuis in traditionele bak- en mergelsteenstijl door middel van een gevelsteen boven de poort gedateerd 1661. Tentdak met leien en gesmeed ijzeren windvaan. Mergelstenen speklagen, hoekstenen en rondboogpoorten met negblokken. Bolronde mergelsteenkroonlijst. Voor de pastorie, bakstenen hekpijlers met kalksteenafwerking en -bekroning. Statig dubbelhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (leien). Bakstenen gebouw op licht verhoogde, begane grond. Gebruik van mergelsteen voor de vlakke hoekpilasters. Licht gemarkeerd middenrisaliet van drie traveeën, begrensd door mergelstenen pilasters en bekroond met een driehoekig fronton met oculus. Rechthoekige vensters in vlakke, kalkstenen omlijsting met licht geaccentueerde druiplijst. Ramen met kleine roedeverdeling. Rechthoekige deur in geprofileerde, kalkstenen omlijsting met entablement en neuten met Lodewijk XV-reminiscenties; bladwerkversiering op de ingediepte schachten van de posten; Lodewijk XVI-getinte rozetten op de consooltjes van de gekorniste druiplijst. Vleugeldeur met gedeeld bovenlicht. Identieke achtergevel.
Merkwaardig interieur, gaaf bewaard, met rijke stucversiering voornamelijk met Lodewijk XVI-inslag, onder meer schouwmantels, houtwerk.
Aanleunend tegen de rechterzijde van het duifhuis, koetshuis, uit de 19de eeuw. Bakstenen gebouw onder zadeldak (leien). Twee korfboogpoorten en een aangepast poortje onder houten latei. Oudere kern zichtbaar in de mergelstenen banden der zijgevel.
Mobilair: Schilderij, voorstellende Christus op het Kruis, toegeschreven aan Antoon Van Dijck.
Mariabeeldje, hout (15de eeuw); Sint-Anna en Sint-Jacobus van Compostella, hout (17de eeuw), afkomstig van de vroegere kapel van Papendaal.
Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van GYSELINCK J., LINTERS A., WISSELS R., BUYLE M. & DE GRAEVE M.-C. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6n2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)