Hoeve Sint-Annagoed of 't Verzonken Kasteel

Beschrijving

Zogenaamd "St.-Annagoed" of "'t Verzonken Kasteel". Deze hoeve werd in 1481 door J. de Lalaing aangekocht ten behoeve van het Sint-Margrietenklooster van Deinze - begin 15de eeuw ontstaan uit het vernietigde Sint-Margrietenbegijnhof, vanaf 1580 in Gent -, dit ter compensatie voor de jaargetijden die in het klooster voor diens overleden ouders gezongen werden. De benaming "Sint-Annagoed" stamt mogelijk uit de 15de eeuw; op een figuratieve 17de-eeuwse kaart "behuysde hofstede de Bogharden Mersch". "'t Verzonken Kasteel" is een niet-historische benaming, gebaseerd op een legende naar verluidt circa 1890 verschenen in 'Rond den heerd'. Sinds een aantal decennia is deze hoeve in het bezit van de Samenwerkende Bouwmaatschappij 'De Mandel', die de omliggende akkers en weiden verkavelde.

Losse, lage bakstenen bestanddelen uit tweede helft 19de eeuw onder zadeldaken (Vlaamse en mechanische pannen), U-vormig opgesteld rondom een begrint erf; bij stalling en schuur gedeeltelijk behouden gekasseide stoepen. Erftoegang ten noorden en ten noordwesten via gietijzeren hekken tussen bakstenen pijlers; eerst genoemde beschaduwd door esdoorns.

Ten oosten, boerenhuis van zes traveeën (nok loodrecht op de straat); dakruitertje met windwijzer. Jaarsteen 1881. Aflijnende rechte baksteenfries en fries met dropmotief; in de linker zijgevel getrapte aflijning. Getoogde muuropeningen. Achtergevel: links, twee opkamervensters; haakse uitbouw van een door klimop overgroeid bakhuis. In de linker zijgevel, onder meer blinde vensters met raamimitatie. Vernieuwd houtwerk; bewaarde persiennes.

Ten zuiden, lange stalvleugel (nok loodrecht op het boerenhuis); laadvensters in puntgevel. Links, vijf recentere traveeën met typerende baksteenversieringen. Getoogde en rechthoekige muuropeningen.

Ten westen, lange, verankerde dwarsschuur onder afgewolfd zadeldak (nok parallel met het boerenhuis, Vlaamse pannen). Links, drie wagenhuispoorten onder gietijzeren I-balk; hoge korfboogpoorten; deels dichtgemetselde lichtgleuven.

Ten noordoosten, van het erf verwijderd en aan de straat gelegen, lage cichorei-ast van vier traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen). Versierde kruisankers (??). Indeling: droogruimte, centrale stookplaats met gebogen muur, opslagruimte.

• Rijksarchief Gent, Kaarten en plannen, nummer 590.
  • VERBEKE G., onuitgegeven werk, 82-84.