is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
Deze vaststelling was geldig van tot
Hoeve met losse, bakstenen bestanddelen uit de tweede helft van de negentiende eeuw onder zadeldaken (Vlaamse pannen) rondom een onverhard erf met grasperken. Moestuin en boomgaard ten noorden van het boerenhuis; meidoornhaag. Erftoegang ten westen Aan de straat, vernieuwde wegkapel, beschaduwd door linde; beeld Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes.
Ten oosten, boerenhuis van zeven traveeën en anderhalve bouwlaag(nok parallel aan de straat),volgens jaarsteen in de linker zijgevel van 1872. Aan de erfzijde, rechthoekige muuropeningen met afgeronde bovenhoeken en typische rondbogige bovenvensters met waaiervormige bovenlichten; op de begane grond persiennes. Achtergevel: links, twee opkamervensters en rechts, twee blinde staltraveeën; getoogde muuropeningen. In de linker zijgevel, onder meer stal- en laaddeur. Achter het boerenhuis, nutsgebouw en bakhuis onder onderbroken zadeldak (nok paralle met het huis).
Ten zuiden, stal- en dwarsschuurvleugel (nok loodrecht op het huis). Onder meer korfboogpoort.
Bron: DE GUNSCH A., METDEPENNINGHEN C., TANSENS A. & VANNESTE P. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kanton Roeselare, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Tansens, Annick; Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)