Rij van acht gekoppelde arbeiderswoningen

Beschrijving

Rij van acht gekoppelde arbeidershuisjes van twee traveeën, twee bouwlagen, onder zadeldak (Vlaamse pannen) met hangende gootlijst. Witgekalkte baksteenbouw met gepikte plint. Muuropeningen onder afgeplatte steekboog; dorpels van natuursteen op gelijkvloerse verdieping, van gewone tegels op bovenverdieping; blinde vensters boven de meeste deuren. Rechte muurankers boven eerste en tweede bouwlaag.

Een kamer per bouwlaag, met trap tegen blinde achtergevel (bergruimte onder trap); ladder naar zolder; gekoppelde schouwen.

Deur van nummer 9 geeft enkel toegang tot een smalle trap, welke leidt naar een eenkamerwoning op verdieping; begane grond, toegankelijk via naastliggende deur zonder nummer, wordt ingenomen door gemeenschappelijke voorzieningen: een w.c., een natuurstenen pompbak, en onder vloer beerput. Aan volgende deur zonder nummer (tussen nummer 9 en 11) geprofileerde zandstenen tussendorpel en blind bovenlicht: deze deur gaf vroeger, via een gang, toegang tot achterliggend perceel (tuin) - thans opgenomen bij de burelen van winkels in de Veldstraat.

Het geheel kwam vermoedelijk in 1850 tot stand als verbouwing van een - voordien niet gespecifieerd - gebouw behorend bij een lusttuin; bouwheer: Mast-Carpriaux, Jan Baptist, handelaar.

Aan de overzijde van de steeg resten van minimum vijf arbeidershuizen, met dichtgemetselde en verbouwde openingen; verhoogde bovenbouw; thans dienst doende als handels- en opslagruimte, doch wordt intern verbouwd tot winkelgalerij. Oorspronkelijk twee bouwlagen, met natuurstenen lijst boven elke bouwlaag; steekbogen en natuurstenen dorpels.

• Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, Mutatieschetsen Gent.