Kasteel Ten Bos

• is aangeduid als beschermd monument Kasteel Ten Bos

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel Ten Bos

Beschrijving

Omgracht laatclassicistisch kasteel omringd door een park met ijskelder in het noordwesten, zogenaamd oud kasteeltje ten oosten van het zogenaamd groot kasteel, voormalige paardenstallen en koetshuis ten noordoosten.

HISTORIEK

In de eerste helft van de 19de eeuw werden door de Lierse familie Berckmans twee kastelen gebouwd op de plaats "Ten Bosch" ten noorden van de Liersesteenweg: het "oud kasteel" in 1817 en het "groot kasteel" in 1842, beide tot op heden bewaard. Naderhand eigendom van de families Geelhand en Moretus, zie benaming. Een groot deel van het voormalige kasteeldomein werd ingepalmd door de industrie ten oosten en ten zuiden en sociale woningbouw ten noordwesten.

BESCHRIJVING

Onderkelderd "groot" kasteel op rechthoekige plattegrond. Heden gedecapeerde lijstgevels van drie + drie traveeën en twee bouwlagen onder leien schilddak (nok parallel aan de straat) met vorstbalustrade. Horizontaal geleed door omlopende arduinen waterlijsten, bepleisterde, geprofileerde architraaf en klassieke kroonlijst op modillons. Rechthoekige muuropeningen in geprofileerde arduinen omlijsting, persiennes; betraliede rechthoekige keldervensters. Uitgewerkt centraal deurrisaliet aan zuidzijde: rondboogdeuren met steektrap en portiek op Dorische zuilen; hogerop deurvensters en balkon. Noordgevel, heden voorgevel, met gelijkaardig, centraal risaliet en bordestrap. Zijgevels met mezzanino en centraal risaliet.

Interieur: gesculpteerde houten schouw met schilderij van Moretus.

Sterk begroeid oud kasteel onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, pannen); bepleisterde en beschilderde puntgevel van twee bouwlagen; tot zwembad aangepaste begane grond; rondbogige bel-etagevensters onder booglijst op pilasters; serliana in top.

Voormalige paardenstallen en koetshuis, heden aangepast als woning. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel van vier traveeën onder schilddak (nok parallel aan de straat, kunstleien), gemarkeerd door steekbogige muuropeningen met arduinen penanten.

• DIRIKEN P. 1994: Geogids Heist-op-den-Berg, s.l., 34.