Kapel Onze-Lieve-Vrouw-ten-Doorn

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Wortegem-Petegem
Deelgemeente Moregem
Straat Heerbaan
Locatie Heerbaan zonder nummer, Wortegem-Petegem (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Wortegem-Petegem (adrescontroles: 02-01-2008 - 02-05-2008).
  • Inventarisatie Wortegem-Petegem (geografische inventarisatie: 01-01-1998 - 31-12-1998).
Links

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Kapel Onze-Lieve-Vrouw-ten-Doorn

Deze bescherming is geldig sinds 19-03-1975.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Kapel Onze-Lieve-Vrouw-ten-Doorn

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is beschermd als cultuurhistorisch landschap Kapel Onze-Lieve-Vrouw-ten-Doorn met omgeving

Deze bescherming is geldig sinds 19-03-1975.

Beschrijving

Kapel Onze-Lieve-Vrouw-ten-Doorn, vroeger horend bij het kasteel. Achterin gelegen kapel op begraasd en beboomd erf omgeven door beukenhaag. Noordoostelijk georiënteerd en gebouwd op een zeer oude en belangrijke bidplaats die in de 17de eeuw uitgroeide tot een bedevaartsoord tegen koorts. De oorspronkelijke kapel lag meer naar het oosten, was in een jachtwachtershuisje ingebouwd en bestond tot 1954.

In 1663 werd door de toenmalige heer van Moregem, Adriaan van Spiere, de zogenaamde "Kapel O.-L.-Vrouw-ten-Doorn" gebouwd; doch vernield in jaren 1790. Ter vervanging werd in 1805 de huidige kapel opgericht door Eugène van Hoobrouck, als dank voor de genezing van zijn dochterje.

Eertijds met een doornboom en door een lange beukendreef verbonden met het kasteel. Tot begin jaren 1970 met aardeweg geflankeerd door populieren.

Neoclassicistische kapel, in verwaarloosde toestand. Langgerekte onregelmatige achthoekige plattegrond, opgetrokken uit bak- en zandsteen op hardstenen plint, onder uitkragend afgewolfd schilddak (leien, nok loodrecht op straat), vroeger met dakruiter, op geprofileerde houten klossen.

Ten zuidwesten, ingangsportaal met hogere puntgevel onder leien zadeldakje, zandstenen hoekkettingen en hoge rondboogdeur in stenen omlijsting met sluitsteen en imposten, bovenlicht met waaiervormige, ijzeren roedeverdeling. Bekronende rondbogige zandstenen beeldnis met verweerde schelpvormige boogvulling en groot verweerd zandstenen Onze-Lieve-Vrouwebeeld, geflankeerd door verweerde zandstenen wapenschilden, rechts van E. van Hoobrouck en diens echtgenote, links van van Spiere (?).

Identieke westelijke en oostelijke gevel van drie traveeën, met afgeschuinde travee met zandstenen hoekkettingen en rechthoekige vleugeldeur met blind bovenlicht gevat in omlijsting als ingangsportaal. Overige traveeën met rondbogige bovenlichten met ijzeren roedeverdeling in bepleisterde bakstenen omlijsting, lage aanbouw met zandstenen hoekkettingen onder leipannen in eerste travee; in oostelijke gevel met ingewerkte arduinen grafsteen van 1676.

Ten noorden, later aangebouwde sacristie. Interieur bewaart bepleisterd plafond onder tongewelf met straalgewelf in de koorsluiting, orgeltribune en in vloer arduinen grafsteen van 1679.

  • Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumenten en Landschappen Oost-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, archief.
  • Rijksuniversiteit Gent, Fonds Vliegende Bladen, I.Moregem.
  • VANDENBUSSCHE-VAN DEN KERCKHOVE C., Fotorepertorium van het meubilair van de Belgische bedehuizen, Provincie Oost-Vlaanderen, Kanton Oudenaarde, 1978, p. 82-83
  • VAN TYGHEM F., VAN CLEVEN J., Het kasteel van Moregem bij Oudenaarde, 1792-1798, een merkwaardig ensemble uit de "Directoire"-tijd, in Gentse bijdragen tot de Kuntsgeschiedenis, 27, Gent, 1988, p. 39-78.

Bron: Verbeeck M. & Tack A. 1998: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Oudenaarde, Kanton Oudenaarde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15N2, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Tack, Anja & Verbeeck, Mieke

Datum tekst: 1998

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Heerbaan (Moregem)

Heerbaan (Wortegem-Petegem)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.