erfgoedobject

Herenhuis met lijstgevel

bouwkundig element
ID
29771
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/29771

Juridische gevolgen

Beschrijving

Breedhuis van negen traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (leien), als verbouwing van drie eind 17de-eeuwse diephuizen met oude 16de-eeuwse kern. Lijstgevel met dubbelhuisopstand, oorspronkelijk boven de vijf middentraveeën voorzien van een uit- en ingezwenkte top. Witgeschilderde, verankerde baksteenbouw boven een grijze plint. Sterk symmetrische opbouw gemarkeerd door de centrale deurtravee met afwerking van zandsteen over drie bouwlagen geflankeerd door een smallere travee met voormalige kloosterkozijnen. Rechthoekige kelderopeningen, links en rechts met negblokken, overige met natuurstenen bolkozijn. Voormalige kruiskozijnen herleid tot rechthoekige vensters met afgeschuinde dagkanten, op de tweede bouwlaag op doorgetrokken onderdorpels. Sterk geprofileerde rondboogomlijsting, imposten versierd met diamantkoppen, zware sluitsteen met mascaron en wapenschild, en bloemmotieven in de zwikken; hoog achtzijdig bovenlicht rustend op kroonlijst en gevat tussen de zware gegroefde consoles van de balkonplaat van de derde bouwlaag: deurvenster geflankeerd door pilasters, palmet in boogveld en balkon met ijzeren leuning in plaats van oorspronkelijke balustrade.

Interieur. Huidige eerste bouwlaag, als souterrain, is in feite gedeeltelijk de begane grond van een ouder huis, zie zoldering met moer- en kinderbalken, een haard en herstelde deuren en glas-in-loodramen, herstelde bedstede.

  • Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, archief, dossier 202/5197.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 378 - 379.

Bron     : Gilté S. & Vanwalleghem A. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Oudste kern, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18NA, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Gilté, Stefanie, Vanwalleghem, Aagje
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Herenhuis met lijstgevel [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/29771 (Geraadpleegd op )