Burgerhuis Sint-Andries Cruycke

Beschrijving

Eertijds zogenaamd "Sint-Andries Cruyce" zie beeldje in de middentravee. Breedhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen); barokgevel uit de tweede helft van de 17de eeuw, vóór 1818 met dubbelhuis- en heden enkelhuisopstand. Aanpassen van benedenvensters in de loop van de 19de eeuw, zie verlaagde onderdorpels. Roodbeschilderde gevel in verankerde baksteenbouw; haast gevelbrede getrapte top (9 treden + topstuk). Geveltop met bewaarde rondboogopening, ovale oculi onder waterlijst en vierkant venster onder ontlastingsboog met aanzet- en sluitstenen. Voorts rechthoekige muuropeningen met imitatienegblokken en ontlastingsbogen met mascaron als sluitsteen behalve voor het centrale benedenvenster - oorspronkelijke plaats van de deur - en de bovenvensters in de uiterst linker en rechter travee; speklagen ter hoogte van de onder-, tussen- en bovendorpels van de vroegere kruiskozijnen. Verplaatste barokdeur met geblokte beschilderde omlijsting, achterwege gelaten bovenlicht. Zijgevels met aandaken en schouderstukken.

Interieur. Deels 18de- en deels 19de-eeuwse aankleding: onder meer een twee traveeën breed salon met halfronde achterwand; links schouw in laatempirestijl. Rechts salon met witmarmeren schouw in second-empirestijl. Trappenhuis in aanbouw; eikenhouten slingertrap met trappaal in empirestijl. Rechts van trappenhuis groot salon; zwartmarmeren volutenschouw en plafondlijstwerk met rozet. Dakgebinte uit de 17de eeuw; drie dubbele schaar- en nokgebinten met telmerken.

• Dienst Monumentenzorg en Stadsvernieuwing Brugge, Nota, 16 december 1998.
  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, z.nr. 1818.