Eertijds zogenaamd "Sint-Andries Cruyce" zie beeldje in de middentravee. Breedhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen); barokgevel uit de tweede helft van de 17de eeuw, vóór 1818 met dubbelhuis- en heden enkelhuisopstand. Aanpassen van benedenvensters in de loop van de 19de eeuw, zie verlaagde onderdorpels. Roodbeschilderde gevel in verankerde baksteenbouw; haast gevelbrede getrapte top (9 treden + topstuk). Geveltop met bewaarde rondboogopening, ovale oculi onder waterlijst en vierkant venster onder ontlastingsboog met aanzet- en sluitstenen. Voorts rechthoekige muuropeningen met imitatienegblokken en ontlastingsbogen met mascaron als sluitsteen behalve voor het centrale benedenvenster - oorspronkelijke plaats van de deur - en de bovenvensters in de uiterst linker en rechter travee; speklagen ter hoogte van de onder-, tussen- en bovendorpels van de vroegere kruiskozijnen. Verplaatste barokdeur met geblokte beschilderde omlijsting, achterwege gelaten bovenlicht. Zijgevels met aandaken en schouderstukken.
Interieur. Deels 18de- en deels 19de-eeuwse aankleding: onder meer een twee traveeën breed salon met halfronde achterwand; links schouw in laatempirestijl. Rechts salon met witmarmeren schouw in second-empirestijl. Trappenhuis in aanbouw; eikenhouten slingertrap met trappaal in empirestijl. Rechts van trappenhuis groot salon; zwartmarmeren volutenschouw en plafondlijstwerk met rozet. Dakgebinte uit de 17de eeuw; drie dubbele schaar- en nokgebinten met telmerken.
Dienst Monumentenzorg en Stadsvernieuwing Brugge, Nota, 16 december 1998.
DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 403.
Bron: GILTÉ S. & VANWALLEGHEM A. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Oudste kern, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18nA, Brussel - Turnhout. Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)