is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Orangerie Sint-Walburga
Deze vaststelling is geldig sinds
is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Spiegelrei, Gouden-Handrei en Sint-Annarei met omgeving
Deze bescherming is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kloostersite met Oranjerie Sint-Walburga
Deze vaststelling was geldig van tot
Zogenaamd "Oranjerie Sint-Walburga" hoorde oorspronkelijk bij het uitgestrekte jezuïetenklooster. Op een figuratieve kaart van 1674 aangegeven als "een achterplaats met logien aan de noortzijde". Aangeduid op plan van kort na 1773 als brouwerij voor het voorgebouw en "arcades servant de remises" voor de tuinvleugel, met haaks daarop aan de noordzijde de paardenstallen. 1843-1844: dichten van de galerij en verbouwen tot kapel voor de Mariacongregatie. Complex bestaande uit in de loop van de 19de eeuw gewijzigde voorbouw aan de Verversdijk en tuinvleugel.
Aan de Verversdijk beigebeschilderde lijstgevel van verankerde baksteenbouw boven een natuurstenen plint, links een rondboogpoort in geblokte barokomlijsting van arduin met niet te identificeren steenhouwersmerken. Tuinvleugel, verankerde baksteenbouw geritmeerd door negen rondbogen op Dorische zuilen van arduin, rondboog zesde travee met steenhouwersmerken te identificeren met familie Rombaux (?), familie Lechien (?), R. Clinghermans (Soignes en Arquennes).
Interieur. Plafond verrijkt met beschilderde tondi met taferelen uit het Marialeven die verband houden met de herbestemming als kapel.
Bron: GILTÉ S. & VANWALLEGHEM A. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Oudste kern, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18nA, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)