Hoekhuis

Beschrijving

Voormalig woonhuis van Guido Gezelle onderpastoor, zie gevelsteen "Als onderpastoor van Sint-Walburga verbleef hier Guido Gezelle 1867 -1872". Op plan van 1820: een vijf traveeën brede 17de-eeuwse gevel met dubbelhuisopstand en centraal gekrulde top, belijnd door horizontale banden; rechthoekige vensters met negblokken en kruiskozijnen; rondboogdeur in rechthoekige omlijsting met bovenlicht. Verhoging met mezzanino tussen 1820 en 1849. Vanaf 1849 worden de twee linker traveeën ingelijfd bij nummer 19, in 1965 vervangen door een zes traveeën nieuwbouw. Heden enkelhuis van drie traveeën en twee en een halve bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen). Bepleisterde en beigebeschilderde lijstgevel boven een zandstenen plint. Horizontale gevelgeleding door middel van doorgetrokken bovendorpels en klassiek hoofdgestel. Rechthoekige vensters, in vlakke omlijsting aanzettend op arduinen lekdrempels; kleine rechthoekige vensters voor de mezzanino. Behouden rondboogdeur in Lodewijk XIV-omlijsting met geprofileerd kwarthol beloop, vlakke sluitsteen en zwikken met casementen onder markante druiplijst.

Op de hoek, rijk versierde 17de-eeuwse beeldnis met Maria en Kind in grijsbeschilderde kalkzandsteen gerestaureerd in 1983. Verankerde bakstenen zijgevel met lagere aanbouw waarin rondboogpoort in zandstenen omlijsting met negbloken en afgeschuinde dagkanten. Markante uitkragende schoorsteenschacht op natuurstenen consoles. Voorts latere rechthoekige vensters, topvenster in korfboognis.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, archief, dossier 3859.
  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 75/1849.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 403.
  • VANHOUTRYVE A., Brugse gedenkstenen en herdenkingsplaten. Historische analyse en retrospectieve, Brugge, 1990, p. 51.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje