Muurschilderingen Sint-Hubertuskerk

Muurschilderingen in koor en apsis, circa 1300-eerste kwart 14de eeuw

1. Apsis

Boven het centrale venster: tussen links de allegorische voorstelling van de Kerk (Oud Testament), gekroond, met kelk en kruisstandaard en rechts de geblinddoekte Synagoge (Nieuw Testament) met de tafelen der wet en een gebroken standaard, zit Christus als wereldheerser met een opengeslagen boek waarop EGO SUM VERITAS [ET] VITA (Ik ben de weg, de waarheid en het leven, Joh. XIV, 6).

Links daarvan: twee heiligen onder een drielobbig baldakijn; op de volgende muurdam noord: fragment van een personage onder baldakijn; rechts van het centrale apsisvenster: twee koningen onder drielobbig baldakijn; op de volgende muurdam zuid: koning onder drielobbig baldakijn; daarnaast sporen van een zittende figuur (Madonna met Kind?).

2. Koor

Vijf met geschilderde steenimitatie gedecoreerde nissen. De wanden zijn beschilderd in drie registers: eerste (onderste) volledig in het rood; tweede en derde: taferelen uit het leven van de Heilige Hubertus.

Noordmuur: tweede register (middelste), links van de doorgang: aankomst van de pelgrim (toekomstige Sint-Hubertus) aan de stadsmuur van Rome; boven de doorgang is een stadsgezicht aangebracht; rechts van de doorgang zit paus Sergius; een engel daalt neer met een tekstbanderol; een tweede boodschapper draagt het bisschopskruis dat Hubertus bij zijn wijding zal ontvangen. Noordmuur: derde register (bovenste): Jacht en bekering van de heilige Hubertus met opschrift [H]UB[ERTUS].

Zuidmuur: derde register, verblijf van Hubertus in Rome: in gebed voor een altaar; zijn wijding tot bisschop en dankzegging. De begrenzing van de registers bestaat uit een dubbele streep waartussen florale motieven. De architecturale elementen zijn omkaderd met geometrische motieven.

Ontdekking van de schilderingen in koor en apsis door Raymond Lemaire in 1963 tijdens restauratie en uitbreiding van de kerk; blootgelegd en gerestaureerd door het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium onder leiding van Michel Savko (1964-1970). De schilderingen zaten verborgen onder negen tot twaalf kalklagen.

• BERGMANS A. 1998: Middeleeuwse muurschilderingen in de 19de eeuw. Studie en inventaris van middeleeuwse muurschilderingen in Belgische kerken, KADOC Artes 2, Leuven, 316-317 (met bibliografie, archivalische en iconografische bronnen).
  • BUYLE M. & BERGMANS A. 1994: Middeleeuwse muurschilderingen in Vlaanderen, M&L Cahier 2, Brussel, 136-137.
  • SAVKO M. 1971-1972: Les peintures murales de l’église de Hern-Saint-Hubert. Traitement et essai d’identification, Bulletin van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium 13, 90-130.
  • SMETS L. 1996: Muurschilderingen in Limburg, Rijkel, 18-20.
  • FRYKLUND C. 2011: Flemish Wall Painting, Turnhout, 115-132.