Hoeve en veldhek

Beschrijving

U-vormige hoeve in het gehucht Schophem op het einde van een doodlopende zijweg, gelegen tussen de weilanden. Ten zuiden van de hoeve, aan de overzijde van de straat, bleef een veldhekken bewaard dat een weide of voormalige boomgaard afsloot.

De hoevegebouwen zijn vandaag allemaal verbouwd tot woning. De hoeve is vooral historisch waardevol omwille van het woonhuis met 18de-eeuwse kern.

Het woonhuis is boven de deur gedateerd "1712 IHS". Op de Ferrariskaart (1770-1778) is op deze locatie inderdaad al bebouwing zichtbaar. Het woonhuis en een bijgebouw stonden weergegeven op het primitief kadaster (circa 1825). Er werden slechts twee kadastrale wijzigingen geregistreerd: in 1926 en 1929. Bij de eerste wijzing werden de bijgebouwen vergroot tot hun huidig L-vormig volume (noord- en oostvleugel). Een tweede wijzigingen omvatte een vergroting van het woonhuis.

U-vormige hoeve, geopend naar het zuiden, met het 18de-eeuws woonhuis ten oosten, loodrecht op de straat, ten noorden de voormalige stallen en/of schuur en ten westen evenwijdig met het woonhuis het voormalige wagenhuis (?). De gebouwen zijn vandaag sterk gerenoveerd en hebben allemaal een woonfunctie.

Het onderkelderde bakstenen woonhuis is een verankerd dubbelhuis op een verhoogde begane grond van vier traveeën en twee bouwlagen onder een vernieuwd overkragend pannen zadeldak. Het woonhuis heeft een cementering met schijnvoegen, waarschijnlijk aangebracht in het interbellum. Rechthoekige voorheen beluikte muuropeningen, op de verdieping bolkozijnen. De muuropeningen zijn mogelijk gevat in een zware Maaslandse kalkzandstenen omlijsting (vandaag geschilderd). Het schrijnwerk is vernieuwd. Achtergevel met eenlaagse aanbouwen en kleine rechthoekige muuropeningen op de verdieping.

Bakstenen bijgebouwen met veelal recent ingebrachte rechthoekige muuropeningen. De voormalige stallingen en schuur hebben een breukstenen onderbouw en de opening van de schuurpoort is nog aanwezig in de noordoostelijke hoek, met recent ingebracht schrijnwerk. Boven deze korfboogvormige poort jaarsteen met initialen: "T.H/ M.W.A/ 1864". In de plint is nog een tweede jaarsteen aanwezig: "1939". Het bakstenen wagenhuis ten oosten onder nieuw zadeldak was normaal opengewerkt aan de oost- en westgevel (zie bouwsporen). Vandaag zijn deze openingen gesloten. De zuidgevel aan de straat heeft een breukstenen onderbouw en een versteende vakwerkbouw erboven. Tegen deze vleugel nieuwe garage ten oosten. Aan de straat staat nog een betonnen paal met uitgewerkte cementering en bekroond met een vaas en opschriften "1800kg" en inscripties "J.H.". Tussen de bijgebouwen en het woonhuis in de noordwestelijke hoek is een recente veranda gebouwd.

Aan de overzijde van de weg twee hekpijlers met daartussen een ijzeren hekken. Het hek is gevat in een eenvoudige draadafsluiting van de weide. De vierkante betonnen hekpijlers hebben een gedetailleerde uitwerking met piramidale bekroning. Op de schacht spiegel met onder andere opgelegde schelpmotieven.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Voeren, Afdeling VI (’s Gravenvoeren), 1926/26 en 1929/16.

Auteurs: Verwinnen, Katrien