is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Smeedijzeren wegkruis
Deze vaststelling is geldig sinds
is deel van de aanduiding als beschermd monument Smeedijzeren wegkruisen
Deze bescherming is geldig sinds
is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Altenbroek en Voervallei met omgeving
Deze bescherming was geldig van tot
is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Altenbroek en Voervallei met omgeving
Deze bescherming was geldig van tot
Smeedijzeren wegkruis van het type "Goessens" uit begin 20ste eeuw gelegen in een zijweg in het gehucht Schophem op een kruispunt van veldwegen.
Het kruis is volgens de literatuur gemaakt rond 1902 in de werkplaats van smid H. Goessens uit 's Gravenvoeren. Op de topografische kaarten van 1872 en 1903 stond er een kruis aangeduid aan de overzijde van het kruispunt. Op de kaart van 1931 stond er een kruis aangeduid op de huidige locatie. De streek kent een lange geschiedenis om wegkruisen te plaatsen op onder andere kruispunten. Dit is al zichtbaar op de Ferrariskaart (circa 1770-1778), waar er eind 18de eeuw al kruisen zijn aangeduid op kruispunten in de omgeving van Schophem. De smeed- of gietijzeren kruisen hebben dezelfde typologie als de kruisen op begraafplaatsen, en werden vaak verplaatst of hergebruikt.
Zwart geschilderd opengewerkt smeedijzeren kruis verankerd in een hardstenen (?) sokkel met onleesbaar opschrift. De zijbalken en bovenbalk lopen uit op een soort van accoladeboog met drie blaadjes in. In het centrum van het kruis vier stralen en zilver geschilderde gietijzeren Christus. Boven het Christusbeeld recenter plaatje met opschrift "INRI" en onderaan plaatje met opschrift "Gegroet O Kruis Om enig Heil". In de gemeente bevinden zich nog smeedijzeren kruisen van het zelfde type "Goessens".
Auteurs: Verwinnen, Katrien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)