• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Opvallend vrijstaand burgerhuis in een hoger dan de straat gelegen tuin, van de straat gescheiden door een gecementeerde muur met gietijzeren hek. Het huis werd opgericht voor Joannes Albert-Vandervelden en kadastraal geregistreerd in 1909. Het pand markeert het begin van het minder dens bebouwde deel van de Oude Poststraat met zijn eerder landelijke karakter.

Onderkelderd bakstenen dubbelhuis met neotraditionele reminiscenties van vier ongelijke traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak, nok parallel aan de straat. Rode bakstenen gevels op blauwe hardstenen plinten, witte natuursteen voor accenten in de vorm van neg- en hoekblokken in de voorgevel en in de markant uitgewerkte zuidelijke zijpuntgevel. De lijstgevel aan de straat wordt gekenmerkt door een centraal ingangsrisaliet en hoeklisenen. Het hoofdgestel is rijkelijk uitgewerkt met een natuurstenen daklijst op consoles bekroond door een houten kroonlijst op klossen en tandlijst. Rechthoekige deur met blauwe hardsteen voor de geprofileerde deurlatei, met daarboven een ontlastingsboog. Het bovenlicht van de deur omvat een fraai glas-in-loodraam. Alle vensters zijn segmentboogvormig. In de rechter travee zitten op elke bouwlaag twee vensters; op de gelijkvloerse verdieping zijn die gekoppeld door een natuurstenen tussenstijl. Het schrijnwerk werd op de voordeur na vernieuwd.

De vrij zichtbare linker zijgevel, uitgevend op de zuidelijk gelegen tuin, is markant uitgewerkt, in lijn met de voorgevel. Opdeling in twee traveeën, in spaarnissen uitlopend op een getrapte fries met muizentand. Asymmetrisch geplaatste segmentbogige en rechthoekige vensters. De rechter zijgevel is, voor zover zichtbaar, gesloten.

• Kadasterarchief Vlaams-Brabant, Mutatieschetsen en bijhorende mutatiestaten Beersel, afdeling II (Alsemberg), 1909/3.

Auteurs: Mertens, Joeri