Gietijzeren, rood geschilderde postbus, vervaardigd in de ateliers van de Luikse gieterij J.G. Réquilé. Dit type werd door de Belgische centrale Directie van Posterijen vanaf de tweede helft van de 19de eeuw tot in het interbellum ruim verspreid. De gevrijwaarde exemplaren zijn in Wallonië meer systematisch gedocumenteerd, maar in Vlaanderen mogelijk minder talrijk bewaard. In tegenstelling tot de gelijkaardige maar in vormgeving licht afwijkende postbus aan de Merksemse Frans de l’ Arbrelaan, is in dit exemplaar het jaartal “1903” gegoten.
Postbus op hoog geprofileerd basement en met vierkante plattegrond, gesitueerd op het voetpad aan de hoek van de Camelialei en de Bredabaan. Touw- en acanthusmotieven verdelen de drieledig uitgewerkte zijden en versieren de gebiljoende hoeken. De geprofileerde, klokvormige bekroning met onderaan een sierlijst en afgeschuinde hoeken met diamantkoppen, is voorzien van schijfmotieven en een gecanneleerd bolvormig topstuk.
De voorzijde met afzonderlijke brievengleuf voor brieven en drukwerk, nog voorzien van het Franstalige opschrift "LETTRES/IMPRIMES", is noordoostwaarts gericht naar de voortuinen aan de Bredabaan. Het deurpaneel met kroonlijst is uitgewerkt als cartouche met rozetten in de hoeken en heeft centraal een decoratie met elementen ontleend aan de neo-Vlaamserenaissance (ovaal medaillon met eierlijst, waarin een leeuwenkop, wortel- en leliemotief), waarin ook het jaartal is verwerkt. Tussen de brievengleuf en de kroonlijst van het deurpaneel, een met klauwstukken versierde cartouche voor het afficheren van de lichtingsuren, de slotkast en het tweetalige opschrift "LICHTING GEDAAN/LEVEE FAITE".
De achterzijde heeft een paneel identiek aan de deurvleugel aan voorzijde, maar heeft boven de meer sober uitgewerkte kroonlijst een cartouche met het wapen van België, voorzien van koningskroon in hoogreliëf, en daaronder de posthoorn, die het Belgische postwezen symboliseert. Onderaan de sokkel is de signatuur van de gieterij "J.G. RÉQUILÉ" gegoten. De zijkanten hebben verdiepte panelen met schijfmotieven.
- YOUNG FARRUGIA J. 1969: The Letter Box. A History of Post Office. Pillar and Wall boxes, Fontwell Sussex, 207-208.