erfgoedobject

Hoogstamboomgaard

landschappelijk element
ID
305202
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/305202

Beschrijving

Langs de westzijde van de Vossenkuilstraat ligt een grote hoogstamboomgaard van appel- en pruimenbomen op rij. De uitgedunde, met prikkeldraad omheinde boomgaard dateert uit de eerste helft van de 20ste eeuw. Het zuidelijk deel van de boomgaard die oorspronkelijk tot aan de Veldstraat doorliep, werd na 2005 verkaveld. Daarmee verdween de barrier, het toegangshek tussen betonnen hekpijlers, waarvan het stijl- en regelwerk, de schoorstukken, de onderspijltjes met gesplitste punt, de spijlen met gedraaide punt en de dubbele volutes in bandijzer werden uitgevoerd.

De hoogstamboomgaarden in Haspengouw kennen een hoge belevingswaarde en dragen bij aan de streekidentiteit van het landschap. Hoogstamboomgaarden hebben een hoge ecologische en natuurwaarde, ze zijn een bijzonder aantrekkelijke leefomgeving voor vele plant- en diersoorten. Vooral de combinatie met extensief beheerd grasland is interessant voor de natuur.

  • Kaart van België, Militair Geografisch Instituut, uitgegeven in 1957, schaal 1:25.000.
  • DE MAEGD C. & VAN DEN BROECK M. 2008: Inventaris van historische tuinen en parken in Bilzen, onuitgegeven tekst, Agentschap Onroerend Erfgoed.

Auteurs: Michiels, Marijke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoogstamboomgaard [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/305202 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.