is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boekhandel Intellect en stadswoning
Deze vaststelling is geldig sinds
In 1980 verrees op de hoek van de Kalandestraat en de Korte Kruisstraat een nieuwbouwwoning met een kunstboekenhandel (Intellect) en galerij in een opvallende baksteenarchitectuur naar ontwerp van architect Denis Van Impe en Colette Van Vynckt.
In 1980 maakte de vroeg 19de-eeuwse hoekwoning op de hoek van de Kalandestraat en de Korte Kruisstraat plaats voor een nieuwbouwwoning met een kunstboekenhandel (Intellect) en galerij naar plannen van architect Denis Van Impe. Opdrachtgever was Maryse Bernabe, aannemer de Gebroeders De Vreeze uit Kruishoutem. De bedoeling van Denis Van Impe was om een synthese te bekomen van traditie, heden en toekomst, wat ook gesymboliseerd wordt door het ook door hem gerealiseerde witte terracotta reliëfbeeld in de zijgevel dat hij betitelde als het kosmische huwelijk van verleden en toekomst. Essentieel voor Van Impe was bovendien dat de woning aansloot bij de historische omgeving, zoals ook blijkt uit de straatgevels die hij tekende. Hij maakte ook een niet-uitgevoerd ontwerp voor het naburige pand (Kalandestraat 3) dat refereerde aan de hoekwoning door het gebruik van rondbogen en de combinatie van bak- en witsteen. De hoekwoning werd bekroond met de Baksteenprijs 1982 van de Nationale groepering der Kleinijverheid.
Deze smalle hoekwoning van vijf bouwlagen met een betonnen structuur volgt de traditionele opbouw van een diephuis met een topgevel, en ook het parement sluit aan bij de regionale traditie (een combinatie van baksteen en witsteen). De gevelopeningen en de topgevel daarentegen zijn opvallend hedendaags (laat 20ste-eeuws) door hun ronde vormen die nog worden benadrukt door de witstenen omlijstingen en gevelstijlen en door het baksteenmetselwerk. De voorgevel is symmetrisch (met uitzondering van de hoekerker), verticaal geritmeerd door de stijlen en de verlengde gevelopeningen, en antropomorf. De zijgevel is meer gesloten maar heeft gelijkaardige gevelopeningen, en wordt gedecoreerd door een met zweepslaglijnen gebeeldhouwde houten rondboogdeur en flankerende rondboogdeurtjes, en door een rond terracottareliëf op de tweede verdieping.
Dit reliëf bevat afbeeldingen van een naakte vrouw (symbool van verleden en schoonheid) en een ruimtevaarder (symbool van toekomst, techniek en intellect) die elkaar meetrekken, samengaan, evenals verschillende schriften (spijkerschrift, het beeldschrift van de Egyptenaren, Hittitische, Assyrische en Hebreeuwse “letters” naar de formule van Einstein en tekens opgevangen uit de ruimte). In het midden van dit wiel is met opzet een raam, het “venster op het leven”, zinnebeeld van de werkelijkheid. Tussen beide figuren bevindt zich een open boek met volgende aanduidingen: 1980, het bouwjaar, en de namen van de bouwheer, de architect en de aannemer. Dit werk werd in klei geboetseerd en daarna afgegoten in plaaster. De plaasteren gietvorm werd gevuld met vuurvaste klei en gebakken.
De gevelopeningen (voornamelijk in de voorgevel en op de hoek met de zijgevel) verraden het steeds intiemer worden van de functies naar boven toe: een volledig opengewerkte begane grond met rondboogarcade voor de winkel en bovenliggende galerij, een groot rond raam op de tweede verdieping voor het atelier, gekoppelde ovalen vensters op de eerste verdieping (ook in de hoekerker), en geïsoleerde ronde en ovalen vensters op de bovenste verdieping voor de slaapkamers.
Het interieur van de woning wordt gekenmerkt door een splitlevelstructuur rond een spiraalvormige trap (op de twee bovenste verdiepingen rond de keuken en de badkamer) om de flexibiliteit van het interieur te garanderen en een maximale verlichting van de woning.
Auteurs: Vandeweghe, Evert
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Is deel van
Kalandestraat
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Boekhandel Intellect en stadswoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/307158 (geraadpleegd op ).
Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed
Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.