Skindles Hotel

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Poperinge
Deelgemeente Poperinge
Straat Gasthuisstraat
Locatie Gasthuisstraat 57, Poperinge (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Poperinge (actualisaties: 27-05-2008 - 18-06-2008).
  • Adrescontrole Poperinge (adrescontroles: 12-02-2008 - 14-02-2008).
  • Inventarisatie Poperinge (geografische inventarisatie: 01-01-1989 - 31-12-1989).
Links

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Skindles Hotel

Deze bescherming is geldig sinds 05-05-1959.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Skindles Hotel

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beschrijving

Nr. 57. Z.g. "Skindles Hotel" cf. o.m. Opschrift van houten bord bovenop het fronton. Benaming ontleend aan het "Skindles Hotel" te Maidenhead aan de Theems en staand voor een Engelse officierenclub tijdens W.O. I gevestigd in het thans verdwenen hotel z.g. "La Bourse du Houblon" ter hoogte van het huidig nr. 14.

Classicistisch herenhuis op de hoek bij de gekasseide, voormalige brandgang eertijds z.g. "Wateringstraete" naar de tussen beide wereldoorlogen gedempte St.-Bertinusvijver nabij de Bommelaarsbeek. Erachter, verwaarloosde beboomde tuin met nieuwe verkoopzaal ter hoogte van het voormalig koetsgebouw; tuinmuur met korfboogpoort, uitziend op vermeld straatje. Het herenhuis - generaties lang bewoond door de invloedrijke familie van Renyughe - fungeerde vanaf ca. 1919 een tijdlang als hotel cf. de behouden benaming; thans eerder verwaarloosd uitzicht.

Dubbelhuis van zoven trav. en twee bouwl. onder gebogen, mank zadeldak (n // straat, leien, Vlaamse pannen), uit XVIII c, echter mogelijk met oudere kern cf. de l. zijgeveltop met in- en uitgezwenkt l. gedeelte en resten van een baksteenfries met gecanneleerde, korte pilasters op klossen, onder een kroonlijstje. Gele baksteenbouw; grijsbeschilderde plint. Lijstgevel gemarkeerd door een middenrisaliet van drie trav. onder driehoekig fronton met basreliëf van de jachtgodin Diana (voorheen Mariabeeld?), en geblokte, kolossale hoekpilasters onder een geprofileerde, zware kroonlijst (baksteen). In het middenrisaliet: rondbogige muuropeningen met rocaillesluitsteen (o.m. schelpmotief) en arduinen onderdorpels, op uitgewerkte consooltjes op de bovenverd.

Voorts, getoogde vensters in bakstenen, vlakke omlijsting met neuten, oren en rocaillesluitsteen. Behouden houtwerk: z.g. "Franse ramen" met persiennes op de begane grond; paneeldeur versierd met rozetjes, leeuwekop en gestileerde bloem- en bladmotieven, onder gestrekte tussendorpel op consooltjes en tweedelig bovenlicht. Vlak gehouden achtergevel: getoogde muuropeningen met gestrekte uiteinden; recentere veranda aanleunend tegen de begane grond. L. zijgevel: geveltop cf. infra; doorgetrokken schoorsteen op natuurstenen kraagstenen (r. vervangen door beton) onder dito latei; arduinen schamppaal op de hoek r.

Deels behouden XVIIIB-interieur gedomineerd door Lodewijk XV- en Lodewijk XVI-stijlelementen. In de hal, houten trap met trappaal in de vorm van herm. In de twee salons, lambrizeringen o.m. met spiegels, versierde stucplafonds met gouden en gele beschildering, paneeldeuren, en schoorstenen resp. in Lodewijk XVI-stijl en empirestijl.

Tegen de achtergevel r.: haaks aangebouwde vleugel met gaaf bewaarde keuken. Zes trav. en twee bouwl. onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit XVIII d. Verankerde baksteenbouw, grijsbeschilderd boven gepikte plint. Gevelzijde brandgang: drie oeil-deboeufs met ruitvormige roedenverdeling, r. op de begane grond; erboven, twee rechth. kozijnvensters. Achtergevel: licht verdiepte, rechth. kozijnvensters; op de bovenverd., deurvenster met arduinen, accoladebogige onderdorpel en ijzeren, uitgewerkte leuning met festoenen en medaillon voorzien van de initialen van Benediktus F.J. van Renyughe. R. zijpuntgevel: rechth. vensters o.m. beluikt, smal kozijnvenster op de begane grond; soortgelijk .il-de-b.uf op de zolderverd.

TILLIE W., Historische gevels en gebouwen. Monumentenjaar 1975, Poperinge, 1975, p. 42-44.
TILLIE W., Skindles in goede en kwade dagen (Aan de Schreve, XVII, 1, 1987, p.3-18).

Bron: Delepiere A.-M. & Huys M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Poperinge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11N2, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie & Huys, Martine

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Gasthuisstraat

Gasthuisstraat (Poperinge)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.