is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve met losse bestanddelen
Deze vaststelling is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
Deze vaststelling was geldig van tot
Hoeve met losse, lage bestanddelen onder zadeldak (mechanische pannen + golfplaten voor wagenhuis) met overstekende rand op houten modillons, rond een verhard erf met een siertuin in het midden. Bakstenen stoep vóór het boerenhuis. Ten oosten ligt een vaalt tussen de dwarsschuur en het wagenhuis.
Ten noorden van het erf: boerenhuis uit de eerste helft van de 19de eeuw aanleunend bij het langgestrekte type van vijf staltraveeën links en een woongedeelte van vier traveeën en één opkamertravee rechts. Verankerde baksteenbouw, witbeschilderd stalgedeelte, op een gecementeerde plint. Rechthoekige kelderopening onder de opkamer. Getoogde muuropeningen. Afdak aan het stalgedeelte. Rechter zijpuntgevel met muurvlechtingen. Behouden houten kloosterkozijn op de zolderverdieping.
Ten westen: verankerde, witgekalkte bakstenen dwarsschuur (nokrichting loodrecht op het boerenhuis). Steunberen. Rechthoekige en korfboogvormige poorten.
Ten noordwesten: wagenhuis (nokrichting parallel aan het huis). Houten plankenbeschieting. Rechthoekige poorten. Bakstenen zijgevels. Radvormig uilengat in de rechter zijpuntgevel.
Overige gebouwen zonder noemenswaardigheden.
Bron: DELEPIERE A.-M. & HUYS M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Ieper, Kanton Poperinge, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 11n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
De dwarsschuur is deels ingestort.