Hoeve Ter Beke

Beschrijving

Zogenaamd "Ter Beke" volgens opschrift van arduinen gevelsteen in poortgebouw. Historische hoeve, zetel van de heerlijkheid Ter Beke; oorspronkelijk omwald, zie resten omwalling, nu met overwegend uitzicht uit de 19de-eeuw en het eerste kwart van de 20ste eeuw. Losse, lage bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken - onder meer geknikte - rondom een deels verhard erf met siertuin ter hoogte van de vroegere vaalt; bakstenen en gekasseide stoepen. Zuidoostelijke oprit gemarkeerd door linde. Boomgaard ten noordoosten.

Ten zuidwesten van het erf, toegangspoort. Vermoedelijk 18de-eeuwse kern, zie oudere muurpartijen rechts, evenwel in de loop van de 19de eeuw aangepast. Vlak overzolderde rechthoekige doorgang, afgesloten door middel van gietijzeren hekken. Meerdere bouwnaden in rechter zijgevel, waarin onder meer licht getoogde zolderopening onder rollaag. Kozijnvenstertje aan erfzijde.

Ten zuidoosten, vermoedelijk na de Eerste Wereldoorlog wederopgebouwd boerenhuis met wagenhuis links en opkamer rechts.

Ten noordoosten, stalvleugel (paardenstal) van zes traveeën met wagenhuis links, uit de jaren 1920. Rechthoekige muuropeningen onder ijzeren I-balk en rond- of korfbogige ontlastingsboog. Getoogde muuropeningen in rechter zijgevel. Bakstenen troggewelven.

Ten zuidwesten, geknikte 19de-eeuwse stalvleugel (koestal) l. aanleunend tegen het poortgebouw. Driehoekige steunbeer tegen de rechter zijgevel. Gesloten achtergevel.

Ten noordwesten, dwarsschuur met centrale rechthoekige schuurpoort onder luifel. Voorts blinde gevels.

• ROELANDT J., RENIER J.-P., De heerlijkheid Ter Beke" en het goed "Ter Beke " op Wervik en Geluwe, Wervik, 1975.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine