Hoeve Ter Elst

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Ter Elst

Beschrijving

Zogenaamd Ter Elst, zie gevelsteen links van inrijpoort. Historische hoeve teruggaand op de heerlijkheid Ter Elst; afgebeeld op de Ferrariskaart (1770-1778) als een gesloten hoeve met de thans nog bewaarde zuidelijk gelegen omwalde mote. Semigesloten opstelling van verankerde, bakstenen gebouwen onder kort overstekende zadeldaken, rondom een deels gekasseid erf met siertuintje ter hoogte van de voormalige vaalt; voornamelijk 19de-eeuws uitzicht. Ten noorden, deels verharde erfoprit; boomgaard links, weide en moestuin rechts. Ten oosten, de Sint-Jansbeek.

Ten noorden van het erf, toegangspoort tussen stal rechts van drie traveeën en boerenhuis links van vijf traveeën en anderhalve bouwlaag onder doorlopend zadeldak; verscheidene bouwnaden. Korfboogpoort onder bakstenen druiplijstje, centraal Marianisje, doorlopend aflijnend baksteenfries op tandlijst. Gekasseide en vlak overzolderde doorgang. Aan erfzijde, rechthoekige poortopening onder balk; afgeronde hoeken onder overstek. Boerenhuis met korfbogige muuropeningen onder druiplijst; getoogde bovenvensters. Rechts tegen boerenhuis aanleunende, lagere hoekvleugel op L-vormige plattegrond: getoogde deur waarboven houten Heilig Hartkapelletje; rechthoekige muuropeningen onder houten balk aan achtergevelzijde.

Ten oosten van het erf, palend aan vermeld hoekgebouw, stalvleugel met melkhuis en privaat links; naar verluidt verhoogd na de Eerste Wereldoorlog. Bakstenen troggewelven op I-balken binnenin.

Ten westen, dubbele dwarsschuur gedateerd 1881 door middel van uitstekende baksteenkoppen in zuidgevel. Rechthoekige schuurpoorten. Gevels gestut door middel van driehoekige of versneden steunberen onder meer overhoekse.

Ten zuiden, twee recentere bouwsels; ertussen, bakstenen pijlers met gietijzeren hek.

• ROELANDT J., RENIER J., De heerlijkheid en hofstede Ter Elst te Wervik, Wervik, 1978.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Huys, Martine

Aanvullende informatie

Het woonhuis met aanpalende lagere hoekvleugel is sterk aangepast. De dwarsschuur aan westelijke zijde is gesloopt.

• Informatie verkregen van Intercommunale Leiedal (30 december 2022).