erfgoedobject

Hoeve in U-vorm

bouwkundig element
ID
36398
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36398
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Hoeve met in U-vorm opgestelde gebouwen, uitbreiding van de tweede helft van de 19de eeuw van een kleiner boerenhuis en tegenover liggend bedrijfsgebouw uit begin 19de eeuw. Gedeeltelijke sloping van de gebouwen palend aan de straat door de wegverbreding van 1958. In 1839 oprichting van een stenen windmolen, de "Drieschmolen" op het achtererf, gesloopt begin van de jaren 1970. Boerenburgerhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat), met sporen van een oudere kern van vijf traveeën en één bouwlaag. Getoogde deur in een grijsgeschilderde rechthoekige omlijsting van klompjes en met druiplijst. Aansluitende bakstenen bedrijfsgebouwen met aangepaste muuropeningen. Tegen het vroeger ovenkot aangebouwde vierkante slanke toren van twee bakstenen geledingen. Boven de omlopende houten kroonlijst met hoekdropmotief: sierduiventil met gestreepte horizontale bebording voorzien van ronde vlieggaten en bekroond met leien spits.

  • Inventaris van de wind- en watermolens in de provincie Oostvlaanderen, in Kultureel Jaarboek voor de Provincie Oostvlaanderen, 1961, Tweede Band, Gent, 1962, p. 126-127.

Bron: BOGAERT C. & VERBEECK M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Destelbergen - Oosterzele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Bogaert, Chris; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

In 2014-2015 wordt de hoeve heringericht als wooncentrum voor personen met een lichamelijke beperking onder toeziend oog van "De Heide" van Merelbeke. De U-vorm blijft behouden, maar het torentje is verdwenen.
Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve in U-vorm [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36398 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.