erfgoedobject

Pastorie van het Groot Begijnhof

bouwkundig element
ID
3652
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/3652

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als beschermd monument Groot Begijnhof: pastorie
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie van het Groot Begijnhof
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Groot Begijnhof
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als unesco werelderfgoed kernzone Groot Begijnhof
    Deze aanduiding is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Groot Begijnhof: gedeelte
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

"Aartsbisschoppelijk convent" of "Convent der Tien geboden", nu pastorie van het Groot Begijnhof, opgericht in 1620, zie gevelsteen boven deur met opschrift "'t Convent van de thien gheboden alias aertsbischop convent gefondeert 27 Mey 1620 bij den hoochweerdichsten ende devruchticksten heere heer Mathias van den Hove aartsbisschop van Mechelen zaliger memorie" en arduinen gevelsteen met jaartal 1620 in rechterzijtrapgevel.

Traditioneel breedhuis (dubbelhuistype) van bak- en zandsteen; zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (leien en kunstleien) onderbroken voor getrapt dakvenster met bolkozijn aan voor- en achtergevel. Voormalige kruiskozijnen, in de 19de eeuw verlaagd en aangepast. Rechthoekige deur waarboven witgeschilderde renaissancecartouche met genoemd opschrift, rondboognis met Onze-Lieve-Vrouwebeeld ter vervanging van Mozesbeeld dat verdween in 1797; bekronend wapenschild van Mathias van den Hove tussen twee engelen. Gedichte steigergaten, uitstekende kroonlijst op houten daklijstbalkjes.

Gelijkaardige achtergevel met slechts drie zichtbare traveeën en enkele gewijzigde muuropeningen; haaks dienstgebouw met oudere kern: zie sporen van muurvlechtingen in de linkerzijgevel. Zijtrapgevels gemarkeerd door speklagen, arduinen gevelsteen met jaartal 1620 in top, en voormalige kruiskozijnen. Rechts een gedicht kruiskozijn. Links een overhoeks topstuk en drie bolkozijnen. Tegenover de achtergevel een dienstgebouw van een bouwlaag onder zadeldak. Korfboogvormige muuropeningen met zandstenen imposten en houten waaier boven tussendorpel. Linkerzijpuntgevel met schouderstukken en muurvlechtingen. Ommuurde tuin met nisjes.

Links naast de pastorie, aan de straatzijde, gecementeerde tuinmuur gemarkeerd door laat-gotisch tudorboogdeurtje uit de eerste helft van de 16de eeuw in een zandstenen omlijsting onder druiplijst met verweerde imposten en sluitsteen. Erboven: afdakje op houten daklijstbalkjes. Volgens Godenne eertijds een van de toegangen tot het Blijdenbergklooster.


Bron: EEMAN M., KENNES H. & MONDELAERS L. 1984: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Mechelen, Binnenstad, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 9n, Brussel - Gent.
Auteurs: Eeman, Michèle; Mondelaers, Lydie; Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Pastorie van het Groot Begijnhof [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/3652 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.