erfgoedobject

Begijnenhuis

bouwkundig element
ID: 37150   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37150

Juridische gevolgen

Beschrijving

Oorspronkelijk één breedhuis, gelegen op de hoek met de Sint-Rosastraat. Drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), met ordonnantie uit het begin van de 18de eeuw, doch mogelijk oudere kern. De bakstenen lijstgevel is voorzien van twee bolkozijnen op de bovenverdieping in een vlakke, kalkstenen omlijsting. De eerste bouwlaag gaat schuil achter recente aanbouwsels. In de linker zijgevel is het gebint zichtbaar.

Naast het huis nummer 29 bevond zich oorspronkelijk nog een woning, zodat deze huizenrij haaks aansloot op de huizen van de Sint-Rosastraat; in 1845 wordt dit huis door de stad afgebroken om een verbinding te maken met de Kielen- en Moerenstraat.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Vanthillo C. 1990: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Riemst - Tongeren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1990


Relaties

  • Is deel van
    Begijnhof Sint-Catharina

  • Is deel van
    Sint-Ursulastraat

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Begijnenhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37150 (Geraadpleegd op 06-06-2020)