is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuizen
Deze vaststelling is geldig sinds
is aangeduid als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Samenhorende burgerhuizen: tuin met onder- en bovengrondse restanten
Deze bescherming is geldig sinds
omvat de aanduiding als beschermd monument Samenhorende burgerhuizen
Deze bescherming is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuizen
Deze vaststelling was geldig van tot
Gelijkaardige huizen, mogelijk oorspronkelijk één geheel. Enkel- en dubbelhuis van respectievelijk twee en vijf traveeën en drie bouwlagen, nummer 19 onder zadeldak, nummer 21 thans onder (recent) mansardedak. Gebouwd circa 1770.
Bakstenen lijstgevels, voorzien van getoogde muuropeningen in kalkstenen omlijsting met afgedekte sluitsteen; de benedenvensters waren oorspronkelijk beluikt.
Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van VANTHILLO C. 1990: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Riemst - Tongeren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
De tuin achter de burgerhuizen is een conglomeraat van oudere bouwpercelen. Hier zijn immers nog de resten van verschillende kleine gebouwtjes bewaard bleven, waaronder enkele gedempte kelders aan de Corversstraat. Dieper in de tuin bevinden zich de resten van een schijnbaar 17de-eeuwse constructie. Het betreft een oude buitenmuur in baksteen en mergel, met enkele houten kloosterkozijnen, gedeeltelijk met negblokken omlijst. De vroegere binnenzijde van de constructie draagt de sporen van een brede schoorsteen. Het terrein heeft derhalve een groot archeologisch potentieel.