erfgoedobject

Hoeve Blancktyshof

bouwkundig element
ID: 37645   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37645

Juridische gevolgen

Beschrijving

Gesloten hoeve, op de nis boven de deur gedateerd 177[.], de bakstenen gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse pannen) gegroepeerd rondom een rechthoekig erf, bereikbaar via een inrijpoort in de vleugel aan straatzijde.

Deze vleugel omvat het boerenburgerhuis en de inrijpoort: vijf traveeƫn en twee bouwlagen op een licht verhoogde begane grond; kalkstenen keldervenster. Lijstgevel met bakstenen muizentandfries onder de kroonlijst. Getoogde muuropeningen in een kalkstenen omlijsting met sponningbeloop, sluitsteen en duimen van de oorspronkelijke luiken; kleine bakstenen oculi als zoldervensters. Verankerde, bakstenen korfboogpoort met kalkstenen posten.

De L-vormige noordelijke stalvleugel dateert uit de eerste helft van de 19de eeuw. De dienstgebouwen aan erfzijde werden grotendeels gewijzigd; de stalvleugel aan de noordzijde behield een aantal muuropeningen in kalkstenen omlijsting, waarschijnlijk hergebruikt materiaal. De gevels aan straatzijde zijn voorzien van kleine, rechthoekige houten vensters, sommige getralied, uit de eerste helft van de 19de eeuw. Gesmeed ijzeren muurankers met krullen.


Bron     : Schlusmans F. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Voeren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1992


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Hoeve Blancktyshof [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/37645 (Geraadpleegd op 02-06-2020)