is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve
Deze vaststelling is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve
Deze vaststelling was geldig van tot
is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Altenbroek en Voervallei met omgeving
Deze bescherming was geldig van tot
is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Altenbroek en Voervallei met omgeving
Deze bescherming was geldig van tot
Gebouwen uit de tweede helft van de 18de eeuw en begin 19de eeuw, met verschillende recentere aanpassingen. Bakstenen gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse pannen), gegroepeerd rondom een rechthoekig erf met mestvaalt, bereikbaar via een inrijpoort in de noordvleugel.
Korfboogvormige bakstenen inrijpoort voorzien van kalkstenen posten, imposten en sluitsteen met datering: IHS/ M H/ 1772.
Woonhuis ten westen van het erf, boerenburgerhuis van het dubbelhuistype, op de deurlatei gedateerd 1800. Bakstenen gevel op een plint van kalkstenen breuksteen; verhoogde begane grond. De gevelordonnantie werd vrij grondig gewijzigd; van de oorspronkelijke muuropeningen rest een rechthoekig venster in kalkstenen omlijsting met duimen en de rechthoekige empiredeur in kalkstenen omlijsting met oorspronkelijk houtwerk en bovenlicht.
Oude stalvleugel ten noorden van het erf, naast de inrijpoort. De muuropeningen werden aangepast; in het poortgebouw bleef een getoogde staldeur bewaard in een gebouchardeerde kalkstenen omlijsting met negblokken en sluitsteen, laatst genoemde met datering 1762. Recentere stalvleugel ten oosten.
Dwarsschuur met stal achteraan het erf, voorzien van een korfboogvormige, bakstenen poort met kalkstenen sluitsteen. Overige muuropeningen uit de tweede helft van de 19de eeuw.
Bron: SCHLUSMANS F. 1992: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kanton Voeren, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)