Gesloten hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve

Beschrijving

Resten van een belangrijke gesloten hoeve (Ferrariskaart), verwoest in 1914 en, op het woonhuis na, in sterk gewijzigde vorm heropgebouwd, naar ontwerp van de architecten F. Wilkin, Haccourt en E. Deshayes, Luik. Bakstenen gebouwen gegroepeerd rondom een rechthoekig erf, bereikbaar via een bakstenen rondboogpoort aan straatzijde.

Woonhuis ten westen van het erf, dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, uit de tweede helft van de 18de eeuw. De erfzijdegevel is voorzien van getoogde vensters in een rechthoekige kalkstenen omlijsting met sponningbeloop en sluitsteen, voorheen beluikt; de vensters der linkertravee zijn tweelichten. Aangepaste, rechthoekige deur.

Aansluitende bakstenen stal onder lager zadeldak, uit de tweede helft van de 19de eeuw, met grotendeels recente muuropeningen. Gelijkaardige stal, met getoogde bakstenen muuropeningen uit de periode van de bouw, aan de oostzijde van het erf.

De dwarsschuur, ten noorden, dateert van de wederopbouw (jaartal 1921).

• Rijksarchief Brussel, Archief van het Office des Régions dévastées, nummer 10333.