Hoeve Oud Goed

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Oud Goed

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Oud Goed of Goed ter Meersch

Beschrijving

Zogenaamd "Oud Goed" of "Goed ter Meersch" (zie Ferrariskaart). In een knik van de straat gelegen, voorheen omwalde hoeve met losse bestanddelen waarvan het site met walgracht vermoedelijk teruggaat tot de late middeleeuwen. Huidige toegang in het zuiden met ijzeren hek tussen gemetste hekpijlers onder ezelsrug, linker pijler met ingemetste spitsboognis met Onze-Lieve-Vrouwebeeldje en tekst "H. Maria Moeder Gods B.V.O. ". Aarden oprit en deels met gras begroeid erf met woonhuis ten noorden en stallen met schuur ten oosten, heden door een golfplaten dakje verbonden met het woonhuis met oorspronkelijk toegangshek; rechts hekpijler met gevelsteen"Oud Goed", links met later ingemetst, hergebruikt kraagsteentje van kalksteen met voorstelling van een engel in laatgotische stijl uit de 15de tot 16de eeuw (?).

Woonhuis van zes traveeën onder zadeldak (pannen, nok parallel met de straat), rechts met sporen van vlechtingen, minstens opklimmend tot de 17de eeuw. Huidige bakstenen voorgevel vermoedelijk vernieuwd eind 19de eeuw of tijdens het eerste kwart van de 20stee eeuw. Gepikte plint en overhoekse en rechte muizentand als gevelbeëindiging. Rechthoekige getraliede vensters met arduinen dorpels en houten latei. Centrale korfboogdeur met bekronende nis en dakvenster met tuitgevel op natuurstenen kraagstenen.

Interieur met bewaarde balklaag met zware versierde moerbalk, grote haard en gewelfde kelder met opkamer.

Ten oosten, ruime gewitte bakstenen schuur en stallen onder zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat) met centrale rechthoekige inrijpoort en uiterst rechts drie gekoppelde doorgangen van wagenhuis.

Ten noorden, achter het woonhuis, bakhuis met aanleunende bergingen, 19de-eeuws voorkomen.

• VANDELEENE C., Een merkwaardige vondst te Nazareth, in Heemkring Scheldeveld, Jaarboek XII, 1983, p. 193.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen