Samenstel van twee traditionele diephuizen

Straat Handschoenmarkt

• Herinventarisatie stad Antwerpen (geografische herinventarisatie: 10-02-2010 - 31-12-2018).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Samenstel van twee stadswoningen met houten winkelpui

omvat de bescherming als monument Twee stadswoningen: bovengevels en daken
gelegen te Handschoenmarkt 8 (Antwerpen)

Beschrijving

Samenstel van twee traditionele diephuizen waarvan één met bewaarde trapgevel, elk drie traveeën breed en drie bouwlagen hoog, respectievelijk onder een zadeldak (nok loodrecht op de straat, pannen) en een plat dak, uit de tweede helft van de 16de eeuw. In het linker pand liet S. Pittoors-Seghers in 1860 cordonvormende lekdrempels en een vandaag verdwenen winkelpui aanbrengen. Ph. Dierckx liet in 1897 de huidige winkelpui aanbrengen. Bij een gevelrestauratie na 1933, werd het bak- en zandsteenparement gedecapeerd en hersteld. De ondiepe panden leunen aan tegen de panden Oude Koornmakt 9 en 11. Een ingrijpend restauratieproject in opdracht van Wiliam H. Filson-Steers (°Staplehurst-Nebraska, 1904), naar een ontwerp door de architect Frank Blockx uit 1946, vond geen doorgang.

Trapgevel van zes treden met overhoeks topstuk en lijstgevel in bak- en zandsteenbouw, met speklagen, kwartholle negblokken en wigvormige ontlasting, verankerd door smeedijzeren muurankers met gekrulde spie. Gekoppelde, klassieke houten winkelpuien met middenportaal, pilasters, entablement op tandlijst en consoles, uit het einde van de 19de eeuw. Op de eerste verdieping, doorlopend register van gekoppelde, aangepaste kruiskozijnen waarvan de monelen zijn verwijderd, met kwartholle negblokken en afgevlakte druiplijsten, in het linker pand voorzien van cordonvormende lekdrempels uit blauwe hardsteen (1860). Op de tweede verdieping, zelfde maar hoger register in het linker pand, en drie kleine, getraliede kozijnen met kwartholle negblokken op een afgevlakte waterlijst in het rechter pand. Dit laatste is afgewerkt met een leien afdak. Het drielicht dat de getrapte geveltop van het linker pand doorbreekt, bestaat uit een lager geplaatst, rondbogig middenluik in een zandstenen omlijsting met geprofileerd beloop, bewerkte pilasters en een verweerde diamantkopsleutel, geflankeerd door rechthoekige zijluikjes met kwartholle negblokken en druiplijst.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1860#130, 1897#1056 en 18#20659; Audio Visueel Archief, foto’s FOTO-OF#5879 en FOTO-OF#5881.

Auteurs: Braeken, Jo