Pastorie ontworpen door E. Gife

Beschrijving

Voormalige pastorie van 1851 (zie gevelsteen boven deur) opgericht naar ontwerp van E. Gife van 1849 ter plaatse van een vroegere pastorie van 1608-1610, op haar beurt gelegen ter plaatse van een ouder pastoorshuis en een middeleeuwse kluis; uitgestrekt omliggend domein met omgrachting van 1642. Sierlijk ijzeren hek tussen gietijzeren zuilen aan voortuinzijde.

Alleenstaand dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, leien). Bakstenen lijstgevels met arduinen puilijst en doorlopende lekdrempels op bovenverdieping. Rechthoekige muuropeningen met arduinen lateien en lekdrempels; vleugeldeur met bovenlicht in hardstenen omlijsting, steektrap. Bewaard houtwerk. Rechts lager aanbouwsel, links vervangen door nieuwe bouw van bibliotheekfiliaal.

• HELSEN L., De oude pastorij van Veerle, in Jaarboek van Laakdal, I, 1982, p. 37-42.
  • JANSSENS R., Eugène Gife 1819- 1890, Provinciaal bouwmeester te Antwerpen. Een studie van zijn kerkelijke bouwkunst, Proefschrift H.I.K.O., Rijksuniversiteit Gent, 1980-1981, p. 405.
  • VAN GEHUCHTEN F., Veerle, arm en trots (1219-1976), Laakdal, 1997, p. 153-155.

Auteurs: Steyaert, Rita