Grooten gulden Schilt

Beschrijving

Traditioneel diephuis genaamd “Grooten gulden Schilt”, van vijf traveeën en drie bouwlagen onder een achteraan afgewolfd zadeldak (nok loodrecht op de straat, pannen), uit het derde kwart van de 16de eeuw. Een gevelsteen, aangebracht bij een naoorlogse gevelrestauratie, vermeld het jaartal 1562. het pand vormt een markant ensemble met het rechts aanpalende "Wolsack", "Gulden Osch" en "Schilt van Mechelen".

Gerestaureerde trapgevel van dertien treden met een overhoeks topstuk, opgetrokken uit zandsteen en verankerd door smeedijzeren muurankers met gekrulde spie. De twee bovenverdiepingen vormen registers van gekoppelde kruiskozijnen met kwartholle dagkanten, druiplijst en wigvormige ontlasting, vanaf een geprofileerde waterlijst. Tweeledig en gemarkeerd door waterlijsten, wordt de geveltop in het eerste register geopend door drie gekoppelde kruiskozijnen. Een rondboogluik met geprofileerd beloop, imposten en diamantkopsleutel, en een rechthoekig luik met druiplijst, doorbreken de topgeleding. De korfboogpoort gevat in een barokke omlijsting uit blauwe hardsteen in de rechter travee, is te dateren omstreeks 1650. Deze onderscheidt zich door een geblokt beloop gevat in een geriemde schouderboog met basementen, gelede imposten, neuten, oren en voluten, een rolwerkcartouche met blind wapenschild als sluitsteen, afgewerkt met gekorniste, gestrekte waterlijst. Markante houten vleugeldeur met spijkerbeslag en waaier, waarvan de rijk gesculpteerd makelaar beelden draagt van Onze-Lieve-Vrouw, de heiligen Johannes Evangelist en Elisabeth van Hongarije met een bedelaar; smeedijzeren lantaarn. Het register van kruis- en kloosterkozijnen van de begane grond, is omstreeks 1930 vervangen door de huidige winkelpui, waarvan de omlijsting met schouderstukken is geïnspireerd op de barokpoort. Bij het voorhuis sluit een lager achterhuis aan onder een diepgericht zadeldak, waarvan de bepleisterde achterpuntgevel wordt geopend door muuropeningen in kwarthol geprofileerde omlijstingen uit blauwe hardsteen.