erfgoedobject

Woning De Roos

bouwkundig element
ID: 41656   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/41656

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis De Roos
  Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

 • is aangeduid als beschermd monument Woning De Roos
  Deze bescherming is geldig sinds 11-08-1943

Beschrijving

Dwarshuis uit de 16de eeuw met vernieuwde voorgevel uit de tweede helft van de 18de eeuw. De zijgevel (Cabaretstraat) vertoont laatgotische elementen (dichtgemetselde kruisvensters onder een doorlopende waterlijst op de benedenverdieping) naast fraaie renaissanceornamenten: zandstenen medaillons met geïncrusteerde profielen en balusters op de hoogste verdieping.

Bak- en hardstenen voorgevel, twee en halve verdieping hoog, afgezet met vlakke hoekpilasters onder een uitstekende kroonlijst; hoog volutenschouderstuk gemarkeerd door een gordellijst die het beloop van het laadvenster volgt; inzwenkende, door twee siervazen gecantonneerde hals uitlopend op een driehoekig fronton met siervaasbekroning. Steekboogvensters met arduinen omlijsting en geknikte boogdeur voorzien van een voluten-sluitsteen; hoofdvenster van de bel-etage voorzien van een sierlijke, gesmeed ijzeren borstwering met uitgewerkte "roos" als centraal motief.


Bron     : Genicot L.F., Van Aerschot S., de Crombrugghe A., Sansen H. & Vanhove J. 1971: Inventaris van het cultuurbezit in Vlaanderen, Architectuur, Provincie Brabant, Arrondissement Leuven, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 1, Luik.
Auteurs :  de Crombrugghe, Anne, Genicot, Luc, Sansen, Hadewych, Van Aerschot, Suzanne, Vanhove, Jacqueline
Datum  : 1971


Relaties

 • Is deel van
  Diest

 • Is deel van
  Grote Markt en omgeving

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Woning De Roos [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/41656 (Geraadpleegd op 08-08-2020)