is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woning De Roos
Deze vaststelling is geldig sinds
is aangeduid als beschermd monument Woning De Roos
Deze bescherming is geldig sinds
is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Grote Markt en omgeving
Deze vaststelling is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis De Roos
Deze vaststelling was geldig van tot
Dwarshuis uit de 16de eeuw met vernieuwde voorgevel uit de tweede helft van de 18de eeuw. De zijgevel (Cabaretstraat) vertoont laatgotische elementen (dichtgemetselde kruisvensters onder een doorlopende waterlijst op de benedenverdieping) naast fraaie renaissanceornamenten: zandstenen medaillons met geïncrusteerde profielen en balusters op de hoogste verdieping.
Bak- en hardstenen voorgevel, twee en halve verdieping hoog, afgezet met vlakke hoekpilasters onder een uitstekende kroonlijst; hoog volutenschouderstuk gemarkeerd door een gordellijst die het beloop van het laadvenster volgt; inzwenkende, door twee siervazen gecantonneerde hals uitlopend op een driehoekig fronton met siervaasbekroning. Steekboogvensters met arduinen omlijsting en geknikte boogdeur voorzien van een voluten-sluitsteen; hoofdvenster van de bel-etage voorzien van een sierlijke, gesmeed ijzeren borstwering met uitgewerkte "roos" als centraal motief.
Bron: GENICOT L.F., VAN AERSCHOT S., DE CROMBRUGGHE A., SANSEN H. & VANHOVE J. 1971: Inventaris van het cultuurbezit in Vlaanderen, Architectuur, Provincie Brabant, Arrondissement Leuven, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 1, Luik.
Auteurs: Genicot, Luc; Van Aerschot, Suzanne; de Crombrugghe, Anne; Sansen, Hadewych; Vanhove, Jacqueline
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)