Hoeve Meierstede

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Meierstede

Beschrijving

Zogenaamd "Meierstede", zie recent naambord tegen huisgevel. Hoeve, naar verluidt grotendeels verwoest tijdens de Eerste Wereldoorlog, op de linker zijgevel van het woonhuis en de westelijke stalvleugel na, waarna herbouwd in 1923. Heropbouw teruggaand op de regionale hoevebouw, zie opstelling: U-vormige opstelling van losse, lage bestanddelen, te weten boerenhuis (nokrichting parallel aan de straat), oudere stalvleugel (nokrichting loodrecht op het huis) en dwarsschuur (nokrichting loodrecht op het huis), respectievelijk ten noorden, ten westen en ten oosten van begrind en begraasd erf; stalgebouw en kleiner stalletje weerszijden gekasseid erf, ten noordwesten van boerenhuis; cichorei-ast ten noordoosten; aanplanting: siertuintje voor het huis en midden het erf, alwaar beschaduwd door een notelaar; boomgaard ten oosten; materialen: verankerde baksteenbouw; zadeldaken (mechanische pannen), bij schuur en stal met overstekende dakrand, rustend op houten modillons; betonbalkjes boven de aangepaste muuropeningen van het woonhuis; houten lateien boven de rechthoekige stalopeningen; streekeigen bouwelementen: zijtuitgevels voorzien van aandak met muurvlechtingen, laatst genoemde in gele baksteen bij "vooroorlogse" muurpartijen; korfbogige schuurpoorten met rechthoekig deurtje onder strek; indeling: boerenhuis van zes traveeën + twee rechts gelegen opkamertraveeën; drievoudige dwarsschuur met links aardappelkelder. Recente loods, links aanleunend tegen oudere stalvleugel.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Lion, Mimi; Huys, Martine

De dwarsschuur ten oosten is niet langer bewaard en vervangen door een loods.