Groote Haeghe

Straat Oude Koornmarkt

• Actualisatie Antwerpen (actualisaties: 05-01-2006 - 05-01-2007).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Stadswoning

omvat de bescherming als monument Gotisch hoekhuis
gelegen te Oude Koornmarkt 70 (Antwerpen)

Beschrijving

Oorspronkelijk diephuis van vier traveeën en twee bouwlagen heden gesplitst in twee woningen; eertijds gevel in laat-gotische stijl opklimmend tot de tweede helft van de 15de eeuw, te vergelijken met nummer 26 in deze zelfde straat. Oorspronkelijke, doorlopende verankering behouden.

Rechter gedeelte sterk verbouwd in opdracht van M. Demey: bouwaanvragen van 1857 voor het aanpassen van de geveltop, derde verdieping in plaats van top, afwerking met houten kroonlijst op klossen.

Linkergedeelte vrij intact bewaard onder afgewolfd zadeldak (mechanische pannen); gecementeerde, nog deels getrapte gevel, waarvan de top gemarkeerd is door een verdiepte spitsboog. Rechthoekige bovenvensters met lekdrempels, 19de-eeuwse verbouwingen van de oorspronkelijke kruiskozijnen; top bewaart bolkozijn naast een half kruiskozijn met getralied bovenlicht. Recent, breed winkelraam naast eenvoudige deur.

• Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1857#239 en 1857#527.

Auteurs: Braeken, Jo; Goossens, Miek & Plomteux, Greet