Begijnenhuizen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Begijnenhuizen

Deze aanduiding is geldig sinds

• is deel van de aanduiding als beschermd monument Begijnhof van Hoogstraten

• is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Begijnhof van Hoogstraten

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Begijnhof van Hoogstraten

Beschrijving

Dubbelhuizen van drie traveeën en één bouwlaag, reeds vóór 1511 samen opgetrokken, tussen 1623 en 1642 opgedeeld in twee zelfstandige woningen.

Versteende vakwerkbouwen, zie bewaarde stijlen in zij- en achtergevel en gangmuur en lemen constructies in de scheimuur. Oorspronkelijke bouwbreedte en -diepte (ter hoogte van huidige achterkamers); later verhoogde dakvlakken. Samengestelde balklagen. Oorspronkelijke centrale haard tussen beide panden; nummer 19 met zwaar schouwmassief met vooruitkomende haard met concaaf brandvlak en mooie bepleisterde schouw in de rechter voorkamer. Dakconstructie met opbouw- (nummer 19) en integrale (nummer 20) spanten en doorlopende gordingen van rond masthout. Ten aanzien van aan noordzijde gelegen huizen, afwijkend plantype met kelder (zie keldergat) en opkamer respectievelijk links en rechts vooraan, die pas bij de verstening werden uitgevoerd, samen met de gangmuren. Later uitgebouwde keuken (nummer 19) en bijgebouwd pomphuis (nummer 20). Binnendeuren met zware kozijnkaders op nummer 19. Niet beschilderde, vrijstaande zijpuntgevel met aandak, schouderstukken, vlechtingen en ingekast glas-in-loodraam.

Auteurs: Plomteux, Greet