Notariswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Notariswoning

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Westzijde Grote Markt

Beschrijving

Voormalige woning van notaris Walravens, heden "Salons Limpens". Dubbelhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder leien zadeldak (nok parallel aan de straat) met dakkapellen, naar ontwerp van P. Langerock, met licht afwijkende (dakvenster en poort) bouwtoelating van 1900 (zie ook gevelsteen).

Neotraditionele lijstgevel van bak- en natuursteen met geprofileerde kroonlijst, zijtrapgevels en sierankers. Arduinen plint met rechthoekige keldervensters en dito geprofileerde puilijst; gebruik van zandsteeen voor banden, negblokken en neogotische paneeltjes op de borstwering; fries met decoratieve verwerking van groene en blauwe baksteen. Hoger opgaande deurtravee met dakvenster onder trapgeveltje met overhoekse topstukken gemarkeerd door hardstenen balkon met neogotische leuning op consoles in vorm van liggende leeuwen. Rechthoekige muuropeningen met arduinen latei en lekdrempel, deur met monogram "wvm" (Walravens Van Mens). Links lagere travee met korfboogpoort in geprofileerde zandstenen omlijsting. Meer sober uitgewerkte en heden nagenoeg volledig ingebouwde achtergevel met samengestelde baksteenfries en verwerking van gesinterde baksteen.

Interieur met bewaarde plafonds, schouwen, glas in lood, lambriseringen, parket en mozaïekvloeren; neoclassicistische hal. Kelderkeuken met witte faiencetegels en zwart/witte tegelvloer. Voorts bewaarde fundamenten en keldergewelven van een ouder pand, eertijds "De Moriaen". Recent aangebouwde feestzaal met in de kelder bewaarde ijzerzandstenen schacht van een middeleeuwse waterput gevonden bij de bouwwerken.

Voormalig koetshuis en paardenstal onder leien zadeldak (nok loodrecht op de straat) op houten kroonlijst op modillons. Bakstenen lijstgevel met banden van gesinterde steen, rechthoekige en getoogde muuropeningen met vernieuwd schrijnwerk. Opnieuw aangelegde tuin met bewaarde ginkgo en vierkant paviljoen onder tentdak op steunen van knoestig hout.

• Stadsarchief Herentals, Bouwaanvragen 1.778.511, 1900-1904.
  • Gegevens verstrekt door J. Cools en L. Snoeys.