Brouwerij de Waepenaert

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwerij de Waepenaert

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwerij de Waepenaert,

Voormalige brouwerijgebouwen van brouwerij de Waepenaert, nu omgevormd tot Tuur’s R&B Café.

Eind 19de-eeuwse gebouwen op straathoek met Dokter Haekstraat, vroeger horend bij de tegenoverliggende olieslagerswoning Wauman en woning de Waepenaert (Dokter Haekstraat nummer 54). Hiervan gescheiden door de aanleg van de Ridderstraat in de jaren 1960. Laatste restant van een grote landelijke brouwerij. Gesticht door Raimondus Joannes de Waepenaert tussen 1851 en 1873 in de vroegere olieslagerij van zijn echtgenotes ouders, de familie Wauman. Olieslagerij aanvankelijk met L-vormige plattegrond en minstens opklimmend tot de jaren 1830 (zie Primitief Plan), omgevormd tot brouwerij en in 1879 vergroot tot U-vormige site. Huidige meest oostelijk gelegen vleugel grondig verbouwd in 1884 zie gevelsteen "1884/ We J W-W" in de schouw; kadastraal opgetekend in 1885 en 1886. Bedrijfsgebouwen nog een beetje uitgebreid in 1902 en 1907. Activiteiten stopgezet in 1942.

Haaks op de straat ingeplant voormalig bedrijfsgebouw. Karakteristieke hoge onderkelderde baksteenbouw van zes traveeën onder pannen schilddak. Oostelijk georiënteerde voorgevel geleed door lisenen, voorzien van getoogde vensters en kleine zoldervensters, voorafgegaan door lage tweeledige aanbouw onder pannen lessenaarsdak, vandaag grotendeels overwoekerd. Straatgevel gedomineerd door aangebouwde hoge conische bakstenen schoorsteen op vierkante basis, eveneens daterend van 1884, zie jaarsteen. Gewitte gevel op een lage gepikte plint, verankerd met bouten, voorzien van beluikte zoldervensters en getoogde vleugelpoort.

• Vlaamse Overheid, Ruimte & Erfgoed, Afdeling Oost-Vlaanderen, Onroerend erfgoed, archief.
  • LINDEMANS L., De cavaliers van Grembergen, Brussel, 1991.
  • STROOBANTS A., Tussen pot en pint. Herinneringen aan de Dendermondse brouwers, Dendermonde, 1990, p. 72-74.

Auteurs: Verbeeck, Mieke; Duchêne, Helena