Villa

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa

Beschrijving

Beeldbepalende modernistische villa in ruime beboomde tuin met bronput achteraan, aan de straat afgesloten door ijzeren hek tussen bakstenen pijlers voorafgegaan door begraasde strook met vijf geknotte linden.

Villa volgens kadasterarchief gebouwd in 1929, maar grondig verbouwd in 1946 na beschadigingen door bominslag tijdens de Tweede Wereldoorlog, naar ontwerp van architect J. E. Dieltjens (Brussel) in opdracht van H. Michiels–De Cock (zie gevelsteen en bewaard bouwplan in privébezit).

Dubbelhuis met verhoogde begane grond van drie traveeën en twee bouwlagen onder schilddak met tegelpannen. Parement van donkere baksteen met verdiepte lintvoegen, op lage geprofileerde hardstenen plint. Asymmetrische gevelopbouw met in- en uitspringende, rechthoekige en afgeronde volumes. Horizontaliteit benadrukt door doorlopende lekdrempels, gecementeerde vlakke banden en brede overstekende en omlopende houten kroonlijst. Linkertravee gemarkeerd door halfronde erker doorlopend over twee verdiepingen; middenrisaliet door voordeur met zijlichten en buitenlantaarn onder afgeronde betonnen luifel aan uitwaaierende afgeronde hardstenen trap en leuning uit één stuk. Brede rechthoekige vensters, doorlopend over de gevelhoeken, met roodgekleurd glas in lood.

Interieur. Binnenindeling en aankleding met onder meer typisch binnenschrijnwerk, elegante trap met afgeronde aluminium leuning, vloeren, geplaatst in 1946, grotendeels behouden.