Achterin gelegen hoeve, met opstelling ongeveer teruggaand op de Atlas der Buurtwegen (circa 1843). Aan het huis, gedenkplaat: "Hier leefde en werkt Senator-Burgemeester Renaat Desmedt 1880-1962". Losse lage bakstenen bestanddelen onder licht gebogen zadeldaken (mechanische pannen), U-vormig opgesteld rondom een erf met grasperk. Dichter bij de straat voormalige cichorei-ast uit het vierde kwart van de 19de eeuw - eerste kwart van de 20ste eeuw van twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen, nok parallel aan de straat).
Ten noorden van het erf, achteraan deels onderkelderd 18de-eeuws boerenhuis van vier traveeën met dubbelhuisopstand + rechter travee uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, dakoverstek op sierlijke modilllons. Naar verluidt jaartal "1780" in de ingebouwde rechter zijgevel. Uit het eerste kwart van de 20ste eeuw cementering met schijnvoegen en gekartelde boord van erfgevel en linker zijgevel. Bewaarde kozijnconstructies, aan de erfzijde verdiept in steekboognis: kruiskozijnen met diefijzers en beluikte benedenvakken; kozijndeur met gebogen tussendorpel en bovenlicht. Aan de achterzijde, opkamervensters in de tweede, derde en rechter travee, laatst genoemde smaller en dichtgemetseld.
In de kamer rechts van de gang, bewaarde balklagen en brede haard met ingepaste schouwmantel, 18de- of 19de-eeuwse tegeltjes van Torhouts aardewerk.
De 19de-eeuwse stallingen - naar verluidt jaartal "1881" in het gebint - en -dwarsschuur zijn sterk verbouwd.
Bron: DE GUNSCH A., METDEPENNINGHEN C. & VANNESTE P. met medewerking van TANSENS A. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kantons Hooglede - Izegem - Lichtervelde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17n2, Brussel - Turnhout. Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Vanneste, Pol Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Aanvullende informatie
De boerenwoning werd gesloopt en vervangen door nieuwbouw. De 19de-eeuwse stallingen en dwarsschuur waren op het moment van inventarisatie al sterk verbouwd. De chicorei-ast bleef wel herkenbaar bewaard als erfgoedelement met historische, artistieke en industrieel-archeologische waarde.
Informatie verkregen tijdens het openbaar onderzoek voor de vaststelling van de inventaris bouwkundig erfgoed in West-Vlaanderen (2023).