is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve met losse bestanddelen
Deze vaststelling is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve met losse bestanddelen
Deze vaststelling was geldig van tot
is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Twee aanpalende hoeven
Deze vaststelling was geldig van tot
Hoeve, palend aan nummer 9, in kern teruggaand op de tweede helft van de 18de eeuw / eerste helft van de 19de eeuw, mogelijk samen met nummer 9 door één eigenaar gebouwd.
Hoeve met losse lage bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken U-vormig gegroepeerd rondom een begrind erf met grasperken. Opstelling teruggaand op de Atlas der Buurtwegen (circa 1843); omwalling ten westen gedempt. Erftoegang ten zuiden, beschaduwd door esdoorn.
Ten noorden van het erf, boerenhuis van zes traveeën met parement uit de tweede helft van de 20ste eeuw en aanpassingen aan erfzijde, in kern teruggaand op het vierde kwart van de 18de eeuw, zie jaartal "1787" in de rechter zijgevel. Geveltop afgewerkt met vlechtingen, hartmotief en jaartal in lichtere baksteen. Kozijnraampje onder strek.
Ten oosten, dwarsschuur en stalvleugel uit het vierde kwart van de 19de eeuw - eerste kwart van de 20ste eeuw.
Bron: DE GUNSCH A., METDEPENNINGHEN C. & VANNESTE P. met medewerking van TANSENS A. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie West-Vlaanderen, Arrondissement Roeselare, Kantons Hooglede - Izegem - Lichtervelde, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 17n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: De Gunsch, Ann; Metdepenninghen, Catheline; Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)