Hoeve Rozendaalhof of Hofke Verbruggen

Beschrijving

Naamgeving naar de eertijds hier gelegen hoeve in het bezit van de abdij van Rozendaal te Sint-Katelijne-Waver. Vermoedelijk werden de hoevegebouwen totaal verwoest tijdens de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648). Op het, in 1642 als onbebouwd vermeld, perceel liet pastoor Servatius van Santvliet in 1645-1647 een omgrachte pastorie oprichten met een koetshuis en een poortgebouw. In de 18de eeuw was het Rozendaalhof de verblijfplaats van de hoofddrossaards van het Land en de Vrijheid van Geel.

In een verkoopsaankondiging van 1764 wordt het goed beschreven als "schoon groot Huys van Plaisantie, heel verandert op de nieuwste mode rondom in fyne Wateringe, Schuere, Stallinge, Remise, Back-huys, Waschhuys, buyten en binnen hof daer aen gelegen, binnen Geel genaemt de oude Pastory...".

In de 19de eeuw kwam het Rozendaalhof in het bezit van de notarisfamilie Pauli en in 1883 in dat van de familie Verbruggen, die het gebouw in 1893 aanpaste onder meer door het bijbouwen van een zijvleugel; waarschijnlijk werd tezelfdertijd het park heraangelegd met behoud van oudere bomen. Gerestaureerd in 1978-1980.

Omgracht domein met hoofdgebouw van drie traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (nok loodrecht op straat, leien), oudere 17de-eeuwse kern met latere aanpassingen, lagere eind 19de-eeuwse zijvleugel. Bakstenen lijstgevel met bepleisterde en beschilderde banden, sierankers. Segmentboogvensters in hardstenen omlijsting. Rechthoekige deur met bovenlicht in hardstenen schouderboogomlijsting met gegroefde sluitsteen onder gebogen waterlijst. Zijgevels met rechthoekige muuropeningen.

Interieur met naar verluidt deels behouden binnenmuren van versteende leem- en vakwerkbouw. Oudste gedeelte (achteraan) met neorenaissancelambrisering en -schouw. Voorts 19de-eeuwse wand- en plafondschilderingen met naast decoratieve festoenbeschildering en de in elkaar verstrengelde initialen van de opdrachtgever Désiré Verbruggen onder meer afbeeldingen van de vier seizoenen en de vier natuurelementen; voormalig kantoor met schilderingen verwijzend naar het notarisberoep: Lex (wet) en Ars (bekwaamheid). Bij de restauratie werden ook nieuwe muurschilderingen aangebracht door Luca Aussems met name in de doorgangen naar de hal en naar de toiletten en een trompe-l'oeil als afsluiting van de trap.

• DE BONT M., Naamgeving park Stationsstraat, Interne nota, 1999.
  • Het Rozendaalhof, in Nieuwsblad van Geel, CXXXIX, nummer 37, 11 september 1992, p. 5.