Watermolen op de Grote Nete

Beschrijving

Onderslagmolen, reeds van in de Middeleeuwen is er sprake van een watermolen, de eerste molen bevond zich echter wat verder op de Oude Nete en de Creyndertloop. Naar verluidt in 1324 naar hier overgebracht en vermeld als "ter Nuwermolen", later in steen herbouwd in 1678 (zie jaarankers). In 1797 als nationaal goed verkocht. Op de Vandermaelenkaart vermeld als "Moulin à Grain et à Huile", maar eertijds ook eikeschorsmolen voor leerlooierijen en na de Eerste Wereldoorlog productieplaats van elektriciteit. Houten waterwiel in 1928 vevangen door metalen. Herstellingswerken in 1981.

Dubbelhuis met onregelmatige travee-indeling en één bouwlaag onder afgewolfd en haaks zadeldak (nok loodrecht op straat, kunstleien) dat doorloopt tot boven het waterrad tegen de noordgevel; aansluitend later bedrijfsgebouw. Baksteenbouw met bepleisterde steigergaten en hoekblokken, Vlaamse ankers en sierankers. Ten dele aangepaste rechthoekige muuropeningen (zie bouwnaden), linker venster in oostgevel met behouden zandstenen rechtstanden. Hoger opgaande deurtravee van zandsteen tussen bakstenen pilasters met lijstkapiteel van zandsteen onder driehoekig fronton. Korfboogdeur in omlijsting met imposten en sluitsteen, links en rechts jaarankers "16/78"; laadluik in geringde omlijsting, vernieuwd houtwerk; behouden takelsysteem in de top. Open overwelving van de Grote Nete met ijzeren waterrad en gedenkplaat voor restauratie van 1981.

20ste-eeuws bakstenen bedrijfsgebouw onder zadeldak (mechanische pannen), naar verluidt een voormalige diamantslijperij. Rechthoekige muuropeningen met houten roeden op beneden-, metalen op bovenverdieping.

Watermolen omgevormd tot horecazaak met in de gelagzaal bewaarde maalinstallatie.

Auteurs: Steyaert, Rita; Kennes, Hilde