Holmenshoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Holmenshoeve

Beschrijving

Tempelhofstraat nr. 6. Z.g. "HOLMENSHOEVE" cf. gevelsteen. Voormalige hoeve thans expositieruimte; benaming verwijzend naar beeldhouwer Gerard Holme, die tien jaar op deze plaats woonde. Kwaliteitsvolle wederopbouwhoeve, naar verluidt onderscheiden met prijs. Thans gedeeltelijk aangepast voor nieuwe functie. Heropgebouwd in de lijn van de 19de-eeuwse traditie cf.

opstelling: bestanddelen oorspronkelijk los en L-vormig opgesteld rondom een erf, ten noorden, toegankelijk via inrijpoort; boerenhuis en afhankelijkheden resp. ten noorden en ten westen;

materialen: verankerde rode baksteenbouw, gebruik van gele baksteen voor strekken en banden; pannen (mechanische) zadeldaken voorzien van dakkapellen;

streekeigen bouwelementen: (zij-)tuitgevels onder meer met oculus; gemarkeerde schoorstenen; inrijpoort onder ezelsrug met korfbogige inrit en voetgangersdoorgang onder rollaag, gestut door steunberen met versnijdingen;

indeling: boerenhuis met dubbelhuisopstand van twee bouwlagen en drie travee├źn onder meer opkamertravee aan straatzijde; nutsgebouwen met aangepaste indeling.

Auteurs :  Huys, Martine, Kerrinckx, Hans, Vanneste, Pol