Koninklijke Stallingen

Beschrijving

Voormalige Koninklijke Stallingen naar ontwerp van Noorse architect Ivar Andreas Knudsen van 1903, ook "Noorse stallingen"; vanaf 1928 in gebruik als school, sinds 1959 als Sportcentrum.

Oorspronkelijke locatie binnen de oude stadskern tussen Van Iseghemlaan en Langestraat, nabij het "Oud Koninklijk Paleis" (zie Langestraat nummer 69). Bouw van Koninklijk Chalet op grens met Mariakerke in 1873-1874, aanleiding tot verhuizing van stallen naar omgeving van nieuwe koninklijke residentie, voorlopig aan de nieuw aangelegde Wellingtonstraat. In 1877 tekent Engelse architect W.J. Green, tevens ontwerper van Koninklijk Chalet, plannen voor nieuwe stallen. Project niet uitgevoerd vermoedelijk tengevolge van beslissing Leopold II om het paviljoen van de koningin naast het zijne op te richten door een andere architect. Nieuwe plannen voor stal- en koetsgebouwen aan Koninginnelaan respectievelijk naar ontwerp van Franse architecten Alexandre Marcel, Coulomb en Chauvet in 1902, eveneens niet uitgevoerd. Uiteindelijke realisatie naar ontwerp van Noorse architect Ivar Andreas Knudsen, ontwerper van het paviljoen van Noorwegen op de Wereldtentoonstelling van 1900 te Parijs en tevens van het nu verdwenen houten chalet in het Koninklijk Domein te Raversijde. Voltooid in 1904, evenwel nooit in gebruik genomen als stalling. In 1929 intrek van stedelijke technische school en in 1959 verbouwd tot stedelijk sportcentrum.

Deels ingebouwd rechthoekig hoekcomplex bij Kaïrostraat. U-vormige opstelling met stalvleugel ten noordoosten en remises rondom binnenplaats met poortgebouw tussen hekken aan straatzijde. Markante houten constructie met overstekende leien zadeldaken. Opbouw met houten zuilen, opengewerkte dakspanten, bebording, dakruiters en poorten onder puntgevel met windveer verwijst min of meer naar de Noorse "stavkirke". Verzorgde houtbewerking, zowel binnen als buiten, in zogenaamde "Dragenstilen", een Scandinavische art-nouveau-interpretatie van de Vikingstijl, zie steeds terugkerende knoop- en kepermotieven, draakvormige balksloffen.

Aanpassingen tengevolge nieuwe functie zie onder meer her en der ingebrachte plafonds en bijbouwen.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, Archief nrs. DW000408, W/00466 en W/00973.
  • LOMBAERDE P., Leopold II. Koning-bouwheer, Gent, 1995, p. 92-93.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Hooft, Elise; Callaert, Gonda