Art-decohotel Beau Séjour

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Art-decohotel

• is aangeduid als beschermd monument Art-decohotel Beau Séjour

Voormalig hotel "Beau Séjour", nu "HOTEL-RESIDENTIE LIDO 2000".
Beeldbepalend hoekpand/hotel in art-decostijl, gesigneerd architect André-Louis Daniëls (Oostende); volgens het kadasterarchief oorspronkelijk zogenaamd "Hôtel Beau Séjour", opgetrokken in 1928 ter hoogte van een aantal laat-19de-eeuwse panden, in 1948 verkocht aan de Staat waarna het huisvesting biedt aan het Ministerie van Financiën, en in 1972 opnieuw ingericht als hotel. Oorspronkelijk vijf, later (circa 1948?) opgetrokken tot zeven bouwlagen, en vijf traveeën + benadrukte hoekpartij van drie afgeschuinde traveeën tussen twee risaliettraveeën + vijf traveeën. Gecementeerde, witbeschilderde sokkelvormende begane grond met laag uitgewerkte rechthoekige muuropeningen voorzien van afgeschuinde bovenhoeken. Sterk verticaliserende bovenbouw van rode baksteen met gecementeerde lisenen waartussen vensterregisters oplopend als Brugse traveeën eindigend in keperboogvensters op de hoek; de latere bovenste bovenlagen respecteren min of meer de verticaliteit. Typerende getrapte profielen onder meer voor de risalieten; eigenlijke hotelinkom - zijde Leon Spilliaertstraat - benadrukt door bloem- en meandermotieven in art-decostijl. Aangepast interieur; mogelijk nog bewaarde oorspronkelijke elementen, bijvoorbeeld boven het verlaagde plafond van het restaurant op de begane grond.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207 : Mutatieschetsen, Oostende, 1stee Afdeling, Sectie A, 1928/91.
  • HOSTYN N., Architecten en architectuur te Oostende tijdens het Interbellum. De architecten 2, in De Plate, jg. 1989, p. 279.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Hooft, Elise; Callaert, Gonda