Grote Mariagrot

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Grote Mariagrot

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Nieuwmunster

Beschrijving

Gelegen naast het nummer 5, een grote Mariagrot bij de westelijke inkom van de dorpskern. Uitgevoerd door aannemer Ch. Bekkers uit Brugge (zie steen in plint) in 1927. Opgenomen in het dorpsgezicht, beschermd bij M.B. van 19/01/1993. Inscripties vermelden "J.D.B 1927" en "H G B M 1927". Het perceel is afgescheiden van de straat door een ijzeren hekken. Voor de grote grot bevindt zich een geplaveide ruimte waarop houten bankjes zijn opgesteld. De Mariagrot is een grote constructie, afgewerkt met breuksteen als rotsimitatie. In de kapel is een altaar opgesteld en een kaarsenhouder. Vooraan buiten een ovalen nis met een Mariabeeld. Het geheel is door klimplanten overgroeid.

Auteurs :  Callaert, Gonda, Hooft, Elise