Hoeve 't Glaviehof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve 't Glaviehof

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Nieuwmunster

Beschrijving

Zogenaamd "'t Glaviehof", historische boerderij in de dorpskern, aangeduid op kaart van Pourbus (1571) met omgrachting en op de kaart van Ferraris (1770-1778) zonder omgrachting. Een hoeve met omgrachting wordt ook "doelhof" genoemd; de Doelhofstraat is naar deze hoeve genoemd. De "Glavie" wordt voor het eerst vermeld in 1713. Onverhard erf, met ten noorden het witgekalkte boerenhuis van het langgeveltype, met geĆÆncorporeerde stallen; zadeldak met hogere nok voor de opkamertraveeĆ«n. Haaks op het boerenhuis, volume met schuur en stallen, baksteenbouw onder pannen zadeldak, hoeksteunberen. Opgenomen in het dorpsgezicht, beschermd bij M.B. van 19/01/1993.

• DE FLOU K., Woordenboek der toponymie, Gent, 1924, vierde deel, 1924, kolom 720.

Auteurs : Callaert, Gonda, Hooft, Elise